12 znakova koji mogu ukazati na probleme s bubrezima

by | 9 travnja, 2020

Bubrezi su među najvažnijim organima u vašem tijelu. Odgovorni su za filtriranje otpada, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pa čak i za održavanje vaših kostiju jakim i čvrstim. No, unatoč mnogim vitalnim ulogama koje imaju u održavanju zdravlja i funkcionalnosti tijela, teško je utvrditi kada ti organi ne djeluju punim kapacitetom – posebno u ranim fazama određenih problema s bubrezima.

Zapravo, prema Cynthiji Smith, medicinskoj sestri u Renal Consultants, otprilike “jedan od tri Amerikanaca je u riziku od razvoja kronične bubrežne bolesti (CKD)”, a “manje od 50 posto osoba s teškim KBC-om znaju da imaju problem”. Imajući to u vidu, portal Best Life napravio je popis najčešćih znakova da biste mogli imati problem s bubrezima. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se posavjetujte s liječnikom.

1. Bolovi u leđima

Jedan od prvih vidljivih znakova da biste mogli imati problem s bubrezima je bol u leđima. Infekcija bubrega može uzrokovati intenzivne bolove u sredini i na gornjem dijelu leđa, kako navodi Cleveland Clinic. Ovisno o težini infekcije, ova se bol može proširiti i na trbuh i prepone.

2. Bolovi u području bokova

Bubrežni kamenci, koji su tvrde naslage soli i minerala koji se formiraju unutar bubrega, mogu biti izuzetno bolni kada prođu kroz uretru i mjehur. Zapravo, prema urologu iz Los Angelesa S. Adamu Raminu, ta bol često se uspoređuje s porođajnim bolovima.

3. Često mokrenje

“Ako su oštećeni bubrežni filtri, to može izazvati čest nagon za mokrenjem, posebno noću”, kaže liječnik Renee Matthews.

S obzirom na to da je učestalo mokrenje povezano i sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa i infekcija mokraćnog sustava, ovaj simptom svakako zahtijeva odlazak liječniku.

4. Mjehurići u mokraći

Često kad je oštećena funkcija bubrega, “u urinu se nalaze mjehurići koji ne nestaju kad isperete WC školjku”, kaže Matthews.

“Ova pjena slična je pjeni koju vidite kada mutite jaja jer se u urinu nalazi protein albumin, a to je isti protein koji se nalazi i u jajima”, objasnio je.

5. Krv u mokraći

Prema Matthewsu, ovo je još jedan uobičajeni simptom bubrežne bolesti. Ako primijetite krv u urinu ili da izgleda čak i pomalo crveno ili smeđe, važno je što prije otići liječniku.

6. Zatvor

Iako problemi s bubrezima često utječu na mokraćne putove, ponekad mogu dovesti i do problema s vašim crijevima.

7. Vrtoglavica

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, pacijenti sa zatajenjem bubrega često razvijaju anemiju zbog smanjene proizvodnje eritropoetina (EPO), hormona koji obično pokreće proizvodnju crvenih krvnih stanica. Vrlo čest simptom anemije je osjećaj nesvjestice ili vrtoglavica – drugi simptomi uključuju slabost, glavobolju i otežano disanje.

8. Kronični svrbež

Oštećenja bubrega mogu uzrokovati ozbiljan svrbež – simptom koji se ne smije olako shvatiti. Zapravo, rad iz 2015. objavljen u časopisu Seminars in Nephrology primjećuje da do 40 posto pacijenata s bubrežnom bolešću u završnom stadiju razvija svrbež.

9. Otečene ruke i noge

Budući da su bubrezi odgovorni za filtriranje viška vode iz tijela, kad ne obavljaju ovu funkciju pravilno, višak vode se nakuplja i uzrokuje oticanje na rukama, nogama i gležnju, kako navodi National Kidney Foundation.

10. Zadah

Kad bubrezi ne obavljaju svoju funkciju, tjelesni “otpad” se može pojaviti na potpuno neočekivanim mjestima, a loš zadah je još jedan od simptoma koje ne treba zanemariti.

11. Bolest desni

Neugodan zadah nije jedini način na koji se bolest bubrega može manifestirati u ustima. Prema Schauu, problemi s bubrezima mogu također uzrokovati bolest desni, “što dovodi do propadanja i gubitka zuba”. Meta-analiza iz 2013. objavljena u Pakistan Journal of Medical Sciences otkrila je da je kod pacijenata s kroničnom bubrežnom bolešću veća vjerojatnost da će imati parodontnu bolest.

12. Kronično krvarenje iz nosa

Granulomatoza s poliangitisom (GPA) je bolest koju karakterizira oticanje krvnih žila u bubrezima, nosu, sinusima, grlu ili plućima. Prema American Kidney Fundu, prvi znak ovog stanja obično je curenje iz nosa ili učestalo krvarenje iz nosa. Iako GPA ne utječe uvijek na bubrege, može dovesti do kronične bubrežne bolesti ili čak zatajenja bubrega, stoga je važno razgovarati s liječnikom ako krvarenje iz nosa postane redovita pojava.

IZVOR: INDEX.HR