Jako je bitno što jedete tijekom i nakon crijevne viroze

by | 19 prosinca, 2021
želučana crijevna viroza, što jesti

Viroze su zapravo nešto najgore što se tijelu može dogoditi, a posebice one želučane, koje znaju iscrpiti svu moguću energiju. Bilo da se radi o trovanju hranom ili jednodnevnoj virozi, nakon toga neizbježan je osjećaj slabosti. Ipak, s hranom tada valja pripaziti i uvoditi je postupno kako ne biste pojačali moguću bol, a neke namirnice i skroz izbjegavati.

Želučane viroze poprilično su česte, a prati ih temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proljev. Kako se tada gubi iznimno puno tekućine, najvažnije je istu nadomjestiti čime se sprječava dehidracija i vraća snaga. Dok imate takvu virozu, obavezno izbjegavajte gazirana pića, mahunarke, mliječne proizvode, slatkiše, nedovoljno pečeno meso, a dozvoljene namirnice jedite u normalnim količinama i koliko možete. Crijevne viroze prilično su česte kod djece, a rotavirus je najčešći uzročnik teškog akutnog proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece, a prenose se kapljičnim putem, primjerice kihanjem, ali i nečistim rukama.

Što jesti tijekom i nakon crijevne viroze?

Sheri Kasper za Shape.com predlaže izbjegavanje kofeina jer može biti iritantan za želudac i može pogoršati određene simptome (poput proljeva). Važno je i izbjegavati alkohol jer je cilj nakon želučane viroze nadomjestiti tekućinu, a alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje gubitak tekućine. Jednako tako, začinjena hrana može izazvati mučnine ili bolove u želucu te probleme s probavom pa i s time budite oprezni.

Pročitajte: 5 razloga zašto nije zdravo jesti meso svaki dan

Nakon viroze, mnogi stručnjaci predlažu tzv. BRAT dijetu (banane, riža, pečene jabuke, tost) i tek kad se svi simptomi povuku krenuti unositi hranu koju volite. Uz to, pokušajte početi unositi što više tekućine kako biste obnovili ravnotežu elektrolita i lagano olakšali probavu jer najgora stvar koja se događa kod viroza jest nedostatak tekućine – dehidracija, pa je nadopuna iznimno važna. Tekućinu možete unijeti i kroz juhe, smoothiese, voće… Kokosova voda također je alternativa koju možete piti tijekom i nakon želučane viroze jer je prepuna kalija i dobar izvor hranjivih tvari poput natrija, magnezija i fosfora.

Kad vidite da ste spremni, lagano uvedite i jogurt ili kefir da biste nadoknadili korisne crijevne bakterije (probiotici), a istovremeno unijeli u tijelo proteine te stabilizirali razinu glukoze u krvi. To će pomoći kod naglih padova energije te pomoći da se osjećate snažnije. Hranu bogatu probioticima obavezno uvedite u raspored, barem jednom dnevno.

Ako ipak vaš izbor nije jogurt ili ne podnosite laktozu, preporučuju se smoothiesi bez mliječnih proizvoda napravljeni od sojinog mlijeka, voća i orašastih plodova te to doista može biti izvrstan obrok bogat proteinima i hranjivim tvarima budući da sadrži malo vlakana i laktoze, a lagan je za probavu. Pileća juha s rezancima i tost najbolje su namirnice nakon viroze, kako ističe dijetetičar s Long Islanda. Upravo taj kućni lijek pomoći će tijelo vratiti u normalu jer će ono tekućinu dobiti iz juhe, a ugljikohidrate iz tjestenine i tosta. Tu je i blago začinjeno nemasno meso, poput purećih prsa, ali i sva hrana bogata proteinima koja je niska u kalorijama i ukupnim masnoćama, kuhana mrkva, bijela riba, palenta na vodi, krekeri od riže, slani štapići, banane, suhi keksi, ribane ili pečene jabuke.

Pročitajte: Probavne bolesti možete spriječiti fitoterapijom

Foto: Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images