Koje su sve beneficije uvrštavanja orašastih plodova u vašu prehranu?

by | 20 listopada, 2020

Sjemenke i orašasti plodovi bogatstvom vitamina i minerala, kao i vlaknima pružaju zaštitu probavi i preveniraju razvoj niza bolesti, od brojnih vrsta raka do bolesti srca i mozga.

Orašasti plodovi preporučuju se u prevenciji niza bolesti, među ostalim kardiovaskularnih, pa čak i nekih vrsta raka.

Bademi

Sadrže kalcij, magnezij, selen i vitamin E. Mnogi ga smatraju najvrjednijim orašastim plodom.zbog visokog udjela vlakana, koja su korisna u sprječavanju visokog kolesterola i razvoja raka.

Orasi 

Mnogi upravo orahe smatraju najzdravijim orašastim plodovima, jer sadržavaju elaginsku kiselinu, koja je korisna u prevenciji raznih vrsta raka. Korisni su za zdravlje srca i mozga.

Pekan orasi

Vitamini A i E, kalcij, magnezij, fosfor, mangan, cink i folat samo su neke od prednosti pekan oraha koje ih čine vrlo zdravima.

Brazilski oraščići 

Bogati su proteinima, niacinom, vlaknima, bakrom i vitaminom E, a sadrže i velike količine selena.

Indijski oraščići 

Iako se ne preporučuju oboljelima od raka, još uvijek se smatraju jednim od zdravijih orašastih plodova. Sadrže bakar, biotin, magnezij i željezo. Sadrže i visoku razinu oleinske kiseline, kao i maslinovo ulje.

Sjemenke

Sjemenke lana

Vrlo su bogata vlaknima i smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara te dijabetesa.

Chia sjemenke

Iznimno su bogate omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima, kalcijem, vlaknima i bjelančevinama.

Sjeme konoplje

Smatra se odličnom prevencijom protiv raka te bolesti srca. Zdrave su zbog iznimne količine vlakana, te omega-3 i 6 kiseline.

Sjemenke suncokreta 

Vrlo su učinkovita prevencija raka, srčanih bolesti. Bogate su vitaminom E te sadrže bakar i selen, kako donosi portal Steth News.

IZVOR: 24SATA.HR