Probavne bolesti možete spriječiti fitoterapijom

by | 14 travnja, 2020

“Svaka bolest započinje u crijevima”, izjavio je otac moderne medicine Hipokrat još oko 400. godine prije Krista. Više od 2000 godina kasnije, procjenjuje se da je svaka peta osoba u razvijenom svijetu pogođena probavnim bolestima. Najčešće su to kronična opstipacija (zatvor), žgaravica odnosno refluks želučane kiseline te sindrom iritabilnog crijeva. Sve su češće i ozbiljnije bolesti poput Chronove bolesti te ulceroznog kolitisa. Autoimune bolesti poput lupusa, celijakije i dijabetesa tipa 1 također su u porastu.

Učestalo pojavljivanje bilo kojeg od sljedećih simptoma, vjerojatni je pokazatelj određenih problema s probavom:

  • Proljev
  • Zatvor
  • Refluks želučane kiseline (ili žgaravica)
  • GERB
  • Plinovi i nadutost
  • Grčevi
  • Hemoroidi

Probavni poremećaji poput sindroma propusnosti crijeva već su danas skoro u razmjerima epidemije.

Sindrom propusnosti crijeva – epidemija modernog doba

U zdravim okolnostima, naše tijelo održava izvrsnu selektivnu barijeru od metaboličkih otpada i mikrobnih toksina u crijevima. No, to vrijedi sve dok u tijelo unosimo hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje. Međutim, proizvodi moderne medicine, industrijska prerađena hrana te svakodnevni stres doprinose neravnoteži u našem probavnom sustavu i uništavanju zaštitne crijevne barijere.

Antibiotici i nesteroidni protuupalni lijekovi, iako su vrlo korisni za neke zdravstvene probleme, često uzrokuju probleme u crijevima. Naime, antibiotici osim štetnih infekcija, uništavaju i korisne bakterije te potiču rast gljivica. Dodatno, u današnje doba jedemo i apsolutno zapanjujuću količinu proizvoda od šećera i brašna koji hrane takve gljivice.

Sve ove promjene kompromitiraju crijevnu barijeru i omogućuju apsorpciju toksičnih agensa i kemikalija u krv te dalje u organe. Čak i hranjive tvari koje se ne probavljaju u potpunosti mogu proći kroz tanko crijevo, što uzrokuje osjetljivost na hranu i alergije. Tijelo će kao imunološki odgovor započeti označavati neke od tih namirnica kao strane alergene (npr. gluten, mlijeko, jaja, orašasti plodovi…). Tako započinje upalni imunološki odgovor koji dodatno oštećuje crijevnu sluznicu.

Zašto jetri treba detoksikacija?

Jetra je nevjerojatna kemijska tvornica koja obavlja više od 500 glavnih zadataka koristeći tisuće različitih enzima. Jetra ima vitalnu ulogu kao sustav za filtriranje krvi te može normalno podnijeti dnevnu količinu toksina koje unosimo u tijelo. No, kada dođe do apsorpcije dodatnih toksina koji uđu kroz propusne crijevne stijenke, jetra postaje zasićena te limfni sustav počinje preuzimati veliki teret. Javljaju se grčevi, zatvor, proljev, nadimanje i plinovi. Postajemo umorni, anksiozni i depresivni. Javljaju se i nepovezani simptomi, poput pada imuniteta i infekcija, kožnih osipa, problema sa šećerom i krvnim tlakom te prekomjerno debljanje. Naš imunološki i endokrini sustav postaje preopterećen. To doprinosi genetskim mutacijama, a često nažalost i razvoju karcinoma.

Tijekom cijelog procesa probave, jetra, ali i ostali pomoćni organi poput žučnog mjehura i gušterače također djeluju u tandemu sa želucem i crijevima kako bi olakšali probavu. To je razlog zašto je podrška jetri u smislu redovite detoksikacije, iznimno važna za probavu, ali i cjelokupno stanje organizma.

Biljni koncentrati za blagostanje probave

Problemi s probavom, bili oni locirani u gornjem dijelu probavnog trakta (jednjak, želudac) ili u crijevima, izvrsno se ublažavaju učinkovitom fitoterapijom. Probavno bilje djeluje na brojne načine: od zacjeljivanja sluznice crijeva do povećanja izlučivanja probavnih sokova u želucu, kao i regeneracije organa povezanih s probavom poput jetre, žučnog mjehura i gušterače. Iz Laboratorija Arkopharma, u ljekarne su stigle nove, koncentrirane biljne formulacije u ampulama za pomoć kod problema želučane i crijevne probavu te za detoksikaciju jetre i organizma. Zahvaljujući inovativnoj i patentiranoj metodi ekstrakcije aktivnih sastojaka iz biljke – ULTRAextract metoda – dobivene su čak 73 % jače koncentracije fluida. Organsko bilje iz EKO uzgoja, u formulama bez konzervansa i alkohola.

IZVOR: RTL.HR