Koje je biljno mlijeko zdravije – bademovo ili sojino?

by | 9 travnja, 2020

Prošla su vremena kad je izbor mlijeka bio sveden na punomasno i nemasno. Danas postoje različite vrste mlijeka, od rižinog, preko lanenog i zobenog, do kokosovog. Koje izabrati, može biti prilično teška odluka.

Zato je dijetetičarka Melissa Meier odlučila napraviti usporedbu najpopularnijih, sojinog i bademovog, kako bi barem malo kupcima olakšala izbor.

Sojino mlijeko

Alternativa je kravljem već duže vrijeme. Sojino mlijeko bogato je proteinima koji potiču rast mišića. Za razliku od kravljeg, ne sadrži kalcij koji kosti čini čvršćima, ali danas je moguće pronaći vrste sojinog mlijeka obogaćene mineralima. Ono što bismo trebali tražiti je barem 100 miligrama kalcija na 100 mililitara mlijeka.

Dodani bonus je što sojino mlijeko sadrži i vlakna koja mnogi ljudi ne unose dovoljno kroz prehranu.

Što sadrži šalica sojinog mlijeka (250 ml)?

147 kalorija
9,3 grama proteina
4,3 grama šećera
6,8 grama masti
1,5 grama vlakana
Bademovo mlijeko

Iznenadit će vas podatak da je bademovo mlijeko većinom voda. Naravno, bademi su vrlo zdravi, kao i svi orašasti plodovi. No, neki brendovi bademovog mlijeka sadrže samo dva posto badema pa je ključno čitati deklaraciju.

Bademovo mlijeko ima malo proteina, ali plus je što sadrži kalcij i to otprilike za zadovoljavanje 15 posto dnevnih potreba za tim mineralom, kao i vlakna.

Što sadrži šalica bademovog mlijeka (250 ml)?

86 kalorija
1,5 grama proteina
4,8 grama šećera
6,8 grama masti
0,8 grama vlakana
168 grama kalcija
Zaključak

I sojino i bademovo mlijeko su lako dostupni i prikladni za one koji ne žele namirnice životinjskog porijekla No, kad govorimo o hranjivosti, jasno je tko je pobjednik.

“Sojino mlijeko je moja prva preporuka. Važno je samo odabrati ono od cjelovite soje, a ne od proteina soje u prahu i imat ćete zdravu alternativu”, savjetuje Meier.

IZVOR: INDEX.HR