Želite li aktivirati probavu, svako jutro popijte ovaj supernapitak

by | 17 srpnja, 2020

Nekoliko čaša limunade kroz dan, kojoj možete dodati i komadiće drugog voća, potaknut će probavu i zaštititi kožu, a uz to pozitivno djeluje na niz drugih funkcija u organizmu, kako tvrdi slavni dr. Oz

Kad vam život “servira limune”, napravite dobru limunadu, od koje možete imati brojne koristi za zdravlje, kako savjetuje slavni dr. Mehmet Oz. Riječ je o napitku bez kalorija koji pomaže u skidanju kilograma, opskrbi organizma izuzetno važnim C vitaminom, ali i potiče apsorpciju brojnih vitamina i minerala te održava brojne funkcije u organizmu. A tijekom ljeta, dok se pojačano znojimo, može pomoći i u održavanju organizma hidriranim.

Evo nekoliko prednosti tog jednostavnog napitka:

Poboljšava kvalitetu kože

Vitamin C ima ključnu ulogu u zdravlju vaše kože. Ljudi u tijelu imaju protein poznat kao kolagen, koji pomaže u održavanju elastičnosti kože. Kad povećate unos vitamina C, tijelu dajete odgovarajuće hranjive tvari potrebne za održavanje zdrave kože.

Pomaže probavi

Svakog jutra prije nego što nešto stavite u želudac, dobro je popiti šalicu tople vode s limunom kako biste aktivirali probavni sustav. Limunska kiselina nadopunjava vaše prirodne želučane kiseline koje pomažu u razgradnji hrane. Ispijanje ovog toplog napitka djeluje i kao nježan laksativ, pa će također pridonijeti čišćenju organizma.

Podržava imunološki sustav

Vitamin C također podržava zdrav imunološki sustav. Tako ste manje podložni infekcijama i prehladi. Povećavajući unos vitamina C ojačat ćete imunitet, što je prevencija za niz bolesti.

Sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca

Limun sadrži visok udio limunske kiseline koja pomaže i u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca na bazi kalcija. Iako nije dokazano, čini se da proizvodi od limuna povećavaju razinu citrata u mokraći, koja igra važnu ulogu u razvoju bubrežnih kamenaca. Što je niža razina citrata, to je veća šansa za razvoj bubrežnog kamenca. Stoga se vjeruje da voda s limunom smanjuje se šanse da se razvije bubrežni kamenac na bazi kalcija.

Poboljšava okus i hidratizira

Dodavanje limuna u vodu zapravo povećava osvježavajući okus obične vode. Možete biti i kreativniji, pa umjesto limuna dodati krišku limete, naranče, ili malo bobičastog voća u limunadu. Ako vam je piće prekiselo, pokušajte ga zasladiti s malo meda. No, ključno je piti vodu tijekom dana, bez obzira na to što joj sve dodate, kako biste ostali hidratizirani i osjećali se dobro, kako ističe dr. Oz na portalu svoje emisije.

IZVOR: 24SATA.HR