Dehidracija: malim testom otkrijte unosite li dovoljno tekućine

Dehidracija podrazumijeva nedostatak tekućine u organizmu, pa je za zdravlje važno to spriječiti

by | 13 srpnja, 2021
dehidracija, unos tekućine, zdravlje

Dehidracija podrazumijeva nedostatak tekućine u tijelu. Unos dovoljne količine tekućine važan je tijekom cijele godine, a posebice ljeti. Gubitak tekućine bazira se kroz disanje, znojenje, mokrenje, stolicu, suze, povišenu tjelesnu temperaturu, proljev, povraćanje, preveliki unos alkohola… Zato je važno tu tekućinu nadoknaditi, jer kada se izgubi previše tekućine koja se ne nadoknadi dolazi do dehidracije.

Tijelo samo pokazuje nekim znakovima da je došlo do dehidracije i da hitno morate nešto učiniti. Primjerice, dehidraciju ćete prepoznati po suhim ustima, pospanosti, žeđi, vrtoglavici, ali i po prestanku mokrenja, smanjenju krvnog tlaka, grčevima u rukama i nogama, brzim otkucajima srca i slično. TikTok i za ovaj problem ima rješenje! Karan Kaj, M.R.C.S., pod TikTok imenom dr.karanr, objavio je video u kojem pokazuje mali test koji će vam otkriti jeste li hidratizirani ili dehidrirani. Test se naziva “test štipanja kože ili Turgorov test”. Potrebno je samo da stisnete kožu prsta – ako unosite dovoljno tekućine, vaša je koža elastična i brže će se vratiti u normalu nakon što je uštipnete. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i treba joj neko vrijeme da se vrati u normalu. Video je jako brzo postao popularan i prikupio više od šest milijuna pregleda.

Pročitajte: Znate li da dehidrirati možete i ako samo sjedite na kauču?

@dr.karanr

Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok

♬ Steven Universe – L.Dre

Alicia Shelly, MD, F.A.C.P. za Shape ističe da je ovo jedan precizan test za mjerenje dehidracije. Štipanje kože pokazat će elastičnost kože – ako ste dehidrirani, vaša koža ima manje tekućine pa je potrebno više vremena da se ona vrati u svoj normalan položaj nakon štipanja 1-2 sekunde. Doktorica ističe da je ovo pouzdana metoda za ispitivanje dehidracije, ali u obzir treba uzeti i dob jer s vremenom elastičnost kože opada. Starije osobe imaju oko 20% smanjenu elastičnost kože pa se ona možda neće tako brzo vratiti u normalu kao kod nekog mlađeg.

Ako ne vjerujete ovom testom, postoje i drugi načini kako ispitati dehidraciju. Primjerice, to je moguće testom urina ili testom krvi. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrđeno je da boja vašeg urina može ukazivati na to koliko ste hidratizirani. Suhoća usta također je jedan od znakova dehidracije.

Održavanje hidratacije presudno je za vaše zdravlje te ono čuva ljepotu kože. Dnevne potrebe za količinom vode su individualizirane pa je potrebno pripaziti na boju mokraće ii na elastičnost kože, a to možete vrlo jednostavno pratiti.

Pročitajte: Evo što se događa našoj koži ako dnevno popijemo tri litre vode

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels