Mislite li da smijete pojesti jogurt kojem je istekao rok trajanja?

by | 29 svibnja, 2020

Iako nije kao kruh, mlijeko ili jaja, jogurt se nalazi na popisu osnovnih namirnica većine ljudi. Riječ je o vrlo hranjivom obroku koji može biti baza za umake, smoothiese i slastice, a može se jesti i sam.

“Jogurt je izvor kalcija koji jača kosti i probiotika koji su važni za zdravlje crijeva”, kaže nutricionistkinja Keri Gans.

Također, ne treba smetnuti s uma da može biti odličan izvor bjelančevina, ali ima jednu manu. Jogurt se često zagubi u hladnjaku, a kad ga pronađete, najčešće mu je istekao rok trajanja. To, naravno, otvara pitanje je li u redu pojesti jogurt nakon isteka roka trajanja i što je najgore što bi se u tom slučaju moglo dogoditi.

Smijete li pojesti jogurt kojemu je istekao rok trajanja?

U većini slučajeva vrijedi isto pravilo. Datum naznačen na pakiranju proizvoda zapravo označava rok do kojeg je proizvod najbolje konzumirati. Drugim riječima, taj datum ne označava da je nečemu prošao rok trajanja.

“Sigurno je pojesti jogurt nakon ovog datuma, sve što će se dogoditi jest da ćete vjerojatno osjetiti promjenu okusa”, kaže profesor Benjamin Chapman.

Koliki je zapravo rok trajanja jogurta?

Nisu svi jogurti jednaki pa ne postoji univerzalno pravilo.

“Ako je riječ o jogurtu s komadima voća, pridržavao bih se datuma istaknutog na pakiranju. Na voću se mogu početi stvarati kvasac i plijesan”, ističe Chapman.

S druge strane, nakon što otvorite jogurt, trebali biste ga pojesti unutar najviše tjedan dana. To posebno vrijedi ako ste u njega umakali žlicu i prenosili mikroorganizme iz usta, koji mogu ubrzati kvarenje jogurta, kako dodaje profesor.

Kako prepoznati pokvaren jogurt?

Prvo obratite pažnju na miris.

“Čak i najmanja promjena ukazuje da se jogurt kvari. Ako je smrad nepodnošljiv, raste nešto što ne želite pojesti”, tvrdi Gans.

Možete uočiti i promjenu boje ili izgleda jogurta, a ako niste sigurni, uvijek možete kušati malo i pokušati prepoznati je li se promijenio okus.

Što se može dogoditi ako pojedete pokvaren jogurt?

U većini slučajeva, to će samo malo uznemiriti želudac, ali može doći i do trovanja koje uzrokuje proljev, grčeve i povraćanje.

Kako sačuvati svježinu jogurta?

Pohrana je ključna. Jogurt treba odložiti u hladnjak odmah nakon kupnje i ne otvarati ga dok ga ne budete koristili.

Ako ste kupili više nego što mislite pojesti, pametno je odvojiti željenu količinu u zdjelicu i tada ga konzumirati.

Gans dodaje da se jogurt može i smrznuti ako ga stavite u zamrzivač odmah poslije kupnje, a nemate ga namjeru pojesti u narednih nekoliko tjedana.

“Izdržat će mjesec do dva, a okus se neće promijeniti”, poručila je.

IZVOR INDEX.HR

Photo by Dennis Klein on Unsplash