Prema novom istraživanju, kofein bi mogao imati jednu skrivenu moć kad je riječ o gomilanju kilograma

by | 15 svibnja, 2020

Kofein možda ima skrivenu moć. Čini se da može usporiti debljanje, pokazuje istraživanje objavljeno u Journal of Functional Food.

Doduše, riječ je o ispitivanju koje je provedeno među hrpom laboratorijskih štakora, koji su mjesec dana jeli hranu bogatu mastima. Dio njih je konzumirao ekstrakt kofeina dobiven iz čaja u količini ekvivalentnoj četiri šalice kave u danu.

Kod njih je zabilježeno 16 posto manje povećanje tjelesne težine i 22 posto manje tjelesne masti u odnosu na skupinu koja nije konzumirala ekstrakt kofeina.

„Prema našim rezultatima, kofein se može smatrati efikasnim sredstvom za borbu protiv pretilosti“, rekla je koautorica studije Elvira Gonzales de Mejia.

„Tek trebamo ispitati bi li jednak učinak bio vidljiv na ljudima i je li ovo doista potencijalna strategija za sprječavanje prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, kao i metaboličkih poremećaja koji se povezuju s tim stanjima“, dodaje.

Stoga, slobodno popijte šalicu kave jer biste mogli iskusiti i neke druge prednosti, ali pazite da ne pretjerate s kofeinom, kao i da ne pijete kavu kasno poslijepodne i navečer jer to može utjecati na kvalitetu vašeg sna i povećati šanse za nesanicu.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Samantha Gades on Unsplash