5 načina za lakše prebolijevanje i odmicanje od negativnih misli nakon prekida veze

by | 30 ožujka, 2021

O nekim životnim situacijama jednostavno ne možemo prestati misliti i govoriti. U toj unutrašnjoj bitci misli i riječi koje se neprestano vrte ukrug, prebacivanje fokusa na nešto drugo čini se nemogućim.

No te negativne misli uvijek imaju svoj razlog i uzrok, a kad iza njih stoji prekid veze, često se događa da “tapkamo u mjestu” pitajući se što druga strana radi, misli i osjeća te zašto je do takvog ishoda došlo. Stanje je to stalne neizvjesnosti, pripravnosti te emocionalnog napora s kojim je teško nositi se. No iako najčešće teško i mučno, stanje je to koje je posve normalno nakon prekida i koje ne traje zauvijek. Kako bi se trajanje istog smanjilo i kako bi se osobe koje proživljavaju prekid prestale zaokupljati negativnim mislima, klinička psihologinja Aimee Daramus za časopis Well and Good dala je nekoliko korisnih savjeta.

Kako prestati s nezdravim, opsesivnim i negativnim mislima nakon prekida?

“Mozak ima potrebu ponavljati određene scenarije i misli kojima se povrjeđujete kako bi vas pripremio na moguće slične događaje u budućnosti”, objašnjava dr. Daramus. I dok je određena količina takvih misli posve normalna nakon prekida, Daramus tvrdi kako je ponekad tih misli previše, no kako se iste mogu naučiti zaustaviti. U nastavku saznajte kako.

Ne trebate bježati od svog iskustva, normalizirajte ga

Ponekad nemamo odgovore na pitanja koja nas muče i posve je normalno stanje vraćanja uma na iste ili slične teme kako bismo došli do odgovora. Ako se želite vratiti u “normalno” stanje i ako se želite odmaknuti od negativnih misli, najprije ih morate prihvatiti te razumjeti svoj proces kao potpuno normalan. Ne postoji ništa sramotno u prebolijevanju.

Promijenite misli

Misli će, dakle, na početku imati negativan predznak, a mijenjanje istih u nešto pozitivnije zahtijeva vrijeme i trud. Nitko ne može promijeniti svoj fokus ili predznak misli u nešto pozitivno za tjedan dana. No svatko može nastaviti živjeti. Nemojte se zavlačiti u kuću, razmišljati samo o onome što se dogodilo te se bojati života koji dolazi. Budite aktivni, pronađite novi hobi, vratite se starim zanimanjima, družite se i postupno mijenjajte ono što mislite i osjećate. (Pročitajte: Kako znati je li odluka o prekidu veze bila ispravna, prema riječima stručnjaka)

Odlučite se na promjene i budite konkretni

Iako su “crne misli” potpuno normalne, ne trebate dopustiti da se izgubite u njihovom vrtlogu. Prekid je golema životna promjena, a vi ste osoba koja treba odlučiti na koji će je točno način taj prekid promijeniti. Iz prekida, kao i iz svake druge životne promjene, možete izvući puno pozitivnih životnih stvari. Stoga, umjesto samosažalijevanja i nezdravog vraćanja na proživljeno, odaberite izvući pouke iz tog prekida, shvatiti što je u vezi bilo toksično, što ne želite vidjeti i doživjeti u sljedećoj vezi i slično.

Zamijenite “zašto” s “kako” i “što”

Kada doživimo određene gubitke i tragedije, često se znamo pitati zašto se to dogodilo baš nama, zašto se to uopće dogodilo i zašto je taj netko to odlučio napraviti. Dr. Daramus naglašava kako je dobro i poželjno postavljati pitanja nakon prekida, no naglasak ne treba biti na “zašto”, nego na “kako” i “što”. Primjerice, umjesto pitanja: “Zašto se to dogodilo?”, pitajte se: “Kako je došlo do toga?” ili “Što se dalo zaključiti iz svega što se dogodilo?”. Pitanja vezana uz “zašto” stvaraju osjećaj zaglavljenosti te je na njih puno teže odgovoriti.

Napravite raspored za negativne misli

S obzirom na to da se negativnih misli nećete moći riješiti u kratkom roku, dr. Daramus predlaže da za iste napravite raspored. Odredite si period u danu kada ćete razmišljati o svemu što se dogodilo i kada ćete si pokušati odgovoriti na neka od pitanja koja vas muče u vezi s prekidom. Izdvojite za to između 15 i 30 minuta u danu, a nakon što to obavite, vratite se drugim aktivnostima i obvezama.

Foto: Ava Sol/Unsplash