Kako znati je li odluka o prekidu veze bila ispravna, prema riječima stručnjaka

by | 1 prosinca, 2020

Prekid sa sobom donosi pomiješane i međudobno sukobljene emocije te težinu koju je teško savladati i objasniti.

Bez obzira na to što ste vi inicijator nekog prekida, ne znači da ne možete osjećati žaljenje za učinjenim. Ako vam je teško i ako se osjećate loše zbog toga što ste prekinuli vezu, nemojte misliti da ste učinili nešto pogrešno te da vam neće biti lakše s vremenom. Ostaviti osobu koju volite nikada nije lak čin. Period prihvaćanja situacije slijedi i nakon što ostavljate, a ne samo nakon što ste ostavljeni. Zbog pomiješanih emocija i žaljenja neke osobe zapitaju se jesu li napravili ispravan potez. Ako ste jedna od tih osoba, u nastavku vam donosimo objašnjenja stručne osobe koja će vam dati bolji uvid u ispravnost vaše odluke.

Osjećanje tuge i žaljenja ne znači da ste donijeli krivu odluku

Prema riječima psihoterapeuta Dennis Nguyen, žaljenje nije znak krive odluke. Osjećanje tuge, straha i paraliziranosti sasvim je normalna popratna pojava koja se javlja zbog prekidanja veze s osobom s kojom ste do jučer dijelili gotovo sve. Dennis Nguyen naglašava kako sve velike životne promjene najčešće dolaze s osjećajem tuge. Prekid ne znači samo prestanak viđanja osobe koju volite, prekid predstavlja i promjenu životnih navika te razilaženje s osobom koja vam je, prije svega, bila prijatelj.

Znakovi koji pokazuju da je prekid bio prava odluka

Jednostavno ste otišli u drugim smjerovima

Prije nego pomislite da ste učinili krivi potez, morate znati da ljubav nije dovoljna za održavanje veze. Ako osjetite da ste se previše promijenili te da ste otišli u potpuno drugim smjerovima, nemojte ostajati u vezi samo zato što nekoga volite. Velik broj prekida događa se između ljudi koji se i dalje vole, no koji se više jednostavno ne shvaćaju i ne vide zajedno u budućnosti.

Misao o prekidu donosi vam osjećaj olakšanja

Prekid je, dakle, velika promjena koja sa sobom često donosi osjećaj straha zbog neizvjesnosti vezane za život bez partnera. No ako nakon prekida ili pri samoj pomisli na prekid osjećate osjećaj olakšanja i mira, bez obzira na to što se javljaju i osjećaji straha, uznemirenosti i tuge, morate znati da ste donijeli pravu odluku te da ste spremni za samostalan život.

Blagi osjećaj nervoze i neizvjesnosti

Sve promjene, bile one pozitivne ili negativne, sa sobom donose dozu anksioznosti vezanu uz budućnost. Možete se plašiti budućnosti vezane uz novi posao koji ste dobili, a koji ste željeli jako dugo. Stoga nemojte misliti da je krivo postaviti si pitanja poput onih o budućnosti bez partnera ili mogućnosti pronalaska sreće s nekim drugim. Sve je to poputno normalno i nimalo sramotno niti zabrinjavajuće.

A što ako je odluka ipak bila kriva?

Prekid ne mora značiti kraj ako obje strane žele pokušati ponovno. Ako shvatite da ste učinili pogrešku te ako ste došli do zaključka da stvari koje su vam u vezi smetale možete probati ispraviti, ništa ne gubite ako to kažete partneru. No prije nego što to učinite, dobro razmislite koji su motivi vaše želje za pomirbom. Nemojte se miriti samo zato što se osjećate usamljeno. Usamljenost i tuga sastavni su dijelovi prekida.

Foto: Anastasia Shuraeva/Pexels