Plant-based Full of Taste: Jednostavne rolice od tofua

by | 6 lipnja, 2020

Još jedna subota, još jedan odličan recept Mateija s bloga Plant-based Full of Taste. Ovog puta radimo rolice od tofua!

“Ovo jelo je jako jednostavno za napraviti, punjenjem i okusom podsjeća na pizzu, no ipak glavnu ulogu drži tofu. Može se napraviti i s tijestom za pizzu, no u ovoj varijanti sam koristio svježe lisnato tijesto”, kaže Matei, a mi se bacamo na posao.

Sastojci (za 4 osobe):
2 paketa svježeg lisnatog tijesta
400 g svježeg tofua
250 g šampinjona
1 glavica luka
50 g crnih maslina
50 ml biljnog mlijeka
100 ml pasirane rajčice
začini: sol, šećer, crvena paprika, curry, chili, umak od soje, bosiljak, origano

Priprema:
1. Tofu zamotajte u papirnati ručnik te pritisnite s nečim teškim 15-ak minuta kako bi izašla voda. Nakon toga ga namrvite rukama i marinirajte 15-ak minuta u umaku od soje, curryju, crvenoj paprici i chiliju.

2. Luk nasjeckajte po dužini na trakice, šampinjone narežite na ploške, a masline narežite na manje kolutove. Napravite umak od pasirane rajčice, malo umaka od soje, crvene paprike, bosiljka i origana.

3. Na laganoj temperaturi stavite pirjati luk, posolite i pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte currya i chilija te žlicu šećera. Nastavite miješati dok se luk ne počne karamelizirati. Malo podlijte vodom kako se luk ne bi zalijepio i stavite sa strane.

4. Šampinjone kratko pržite na tavi uz povremeno miješanje. Stavite ih sa strane. Tofu isto popržite kratko u tavi uz miješanje, najviše 10 minuta, samo dok poprimi boju sa svih strana. Ako se počne lijepiti, dodajte malo vode.

5. Odmotajte lisnato tijesto i namažite dno s umakom od rajčice te po cijeloj površini ravnomjerno pospite s tofuom, zatim lukom, pa šampinjonima i maslinama. Zarolajte i narežite na kolutove debele cca 10 cm. Isto napravite i s drugim paketom lisnatog tijesta.

6. Složite rolice u protvan jednu do druge i svaku s vanjske strane namažite s malo mlijeka. Pecite u pećnici 35-40 minuta na 200 °C.