
Dva cjepiva koja prednjače u uspješnosti već nakon jedne doze
Jedno od najvećih istraživanja do sad, pokazuje da vjerojatnost za zarazu koronavirusom već znatno smanjuje prva doza AstraZenece ili Pfizera. I...
Još jedna subota, još jedan odličan recept Mateija s bloga Plant-based Full of Taste. Ovog puta radimo rolice od tofua!
“Ovo jelo je jako jednostavno za napraviti, punjenjem i okusom podsjeća na pizzu, no ipak glavnu ulogu drži tofu. Može se napraviti i s tijestom za pizzu, no u ovoj varijanti sam koristio svježe lisnato tijesto”, kaže Matei, a mi se bacamo na posao.
Sastojci (za 4 osobe):
2 paketa svježeg lisnatog tijesta
400 g svježeg tofua
250 g šampinjona
1 glavica luka
50 g crnih maslina
50 ml biljnog mlijeka
100 ml pasirane rajčice
začini: sol, šećer, crvena paprika, curry, chili, umak od soje, bosiljak, origano
Priprema:
1. Tofu zamotajte u papirnati ručnik te pritisnite s nečim teškim 15-ak minuta kako bi izašla voda. Nakon toga ga namrvite rukama i marinirajte 15-ak minuta u umaku od soje, curryju, crvenoj paprici i chiliju.
2. Luk nasjeckajte po dužini na trakice, šampinjone narežite na ploške, a masline narežite na manje kolutove. Napravite umak od pasirane rajčice, malo umaka od soje, crvene paprike, bosiljka i origana.
3. Na laganoj temperaturi stavite pirjati luk, posolite i pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte currya i chilija te žlicu šećera. Nastavite miješati dok se luk ne počne karamelizirati. Malo podlijte vodom kako se luk ne bi zalijepio i stavite sa strane.
4. Šampinjone kratko pržite na tavi uz povremeno miješanje. Stavite ih sa strane. Tofu isto popržite kratko u tavi uz miješanje, najviše 10 minuta, samo dok poprimi boju sa svih strana. Ako se počne lijepiti, dodajte malo vode.
5. Odmotajte lisnato tijesto i namažite dno s umakom od rajčice te po cijeloj površini ravnomjerno pospite s tofuom, zatim lukom, pa šampinjonima i maslinama. Zarolajte i narežite na kolutove debele cca 10 cm. Isto napravite i s drugim paketom lisnatog tijesta.
6. Složite rolice u protvan jednu do druge i svaku s vanjske strane namažite s malo mlijeka. Pecite u pećnici 35-40 minuta na 200 °C.