Znate li kako seks prije spavanja utječe na kvalitetu vašeg sna?

by | 17 travnja, 2022
seks prije spavanja

Jeste li ikad razmišljali o tome kako seks prije spavanja može utjecati na kvalitetu vašeg sna? Ako niste, možda je vrijeme da počnete, a ako ste od onih osoba koje brzo zaspu nakon orgazma, onda ste iz prve ruke iskusili da je to jedna velika prirodna pomoć za spavanje – što dokazuje i znanost.

Studija iz 2019. godine pokazala je da seks prije spavanja može biti velika pomoć u postizanju kvalitete sna, a neka prijašnja istraživanja ističu da i seks i masturbacija mogu biti korisna intervencija za one koje muči nesanica.

Jedan od razloga zašto je seks okidač za pospanost jesu i hormoni. Orgazam oslobađa hormone koji tijelu daju dobar osjećaj u tijelu, uključujući oksitocin, prolaktin, serotonin i dopamin. Oksitocin je poznat kao hormon ljubavi te doprinosi osjećaju povezanosti među ljudima, kako govori praktičarka tradicionalne kineske medicine Anna Hsieh Gold – dok prolaktin stvara dubok osjećaj olakšanja, a serotonin i dopamin potiču osjećaj smirenosti i euforije. Upravo zbog svih navedenih činjenica, kombinacija ovih hormona dovodi do pospanosti te smirenja.

Pročitajte: Spooning seks poza: četiri benefita ovog intimnog položaja

Ipak, za sve to nije ni potrebno postići orgazam. I sama intimnost može itekako smanjiti stres te podržati san jer upravo je stres jedna od najvećih prepreka za dobar san. A sve što vi učinite da snizite razinu kortizola prije spavanja može biti od velike koristi. To može uključivati stvari poput ljubljenja, maženja i vanjskih dodira (pa čak i meditacija i joga), kako smatra Chris Winter, dr. sc., autor knjige The Sleep Solution.

Stručnjaci navode neke ključne savjete kako optimizirati prostor za seks, ali i bolje spavanje:

Dr. Winter ističe da razmišljate logički te da ne koristite samo krevet i spavaću sobu kao mjesto za seks. Učinite to i izvan ove prostorije jer mozak je pametan – kad počnete raditi stvari u krevetu koje nisu spavanje, vaš će mozak početi povezivati krevet s time. Iako ta navika može biti dobra za seksualni život, može postati i problem za kvalitetu sna.

Pročitajte: #tabuteme: Seks nakon porođaja – sve što ste željele znati

Osim toga, već godinama govori se o tome da valja prilagoditi sobnu temperaturu u kojoj spavate. Ako sobu i grijete zbog intimnih odnosa, nakon toga obavezno ugasite grijanje jer time uvelike doprinosite poboljšanju sna. Za ugodniju atmosferu, ali i neku vrstu rasvjete, u prostore uvijek možete staviti mirisne svijeće koje će vas usmjeriti na spavanje, a mirisi koji su najkorisniji za poticanje opuštanja su ylang-ylang, lavanda, jasmin i kamilica. Osim svijeća, za ugodnije intimne trenutke uvijek u obzir dolazi tiha glazba te senzualne melodije koje pomažu da nakon seksa lakše utonete u san.

Na kraju svega – nemojte računati samo na seks kao na opciju kojom ćete postići bolji san. Postoji niz stvari koje možete raditi kako biste svoju rutinu spavanja doveli u red, a neke od njih su svakako i vježbanje te odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme svaki dan.

Pročitajte: Evo što mozak radi kad vi spavate i zašto je to dobro

Foto: Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images