#tabuteme: Seks nakon porođaja – sve što ste željele znati

by | 20 ožujka, 2022
seks nakon poroda

Iako seks nakon porođaja mnogim ženama nije prioritet, razmišljate li o tome da ponovno budete intimni s partnerom, važno je da znate odgovore na neke nedoumice.

Prije nego što se dotaknemo ove teme, važno je napomenuti da je svaka žena individua za sebe. Samim time, individualno je i vrijeme kad se tijelo (i um) žene dovoljno oporavilo i postalo spremno na intimne odnose. Sve ovisi isključivo o vama i nitko vas ni na što ne treba (i ne smije!) primoravati.

Seks nakon porođaja – koliko dugo čekati?

U slučaju prirodnog porođaja, osjetile ste jake kontrakcije i tijelo je prošlo kroz veliku traumu. Najčešće, prirodni porođaj ostavlja posljedice na samo vaginalno tkivo te je potrebno ušivanje. Naravno, i porođaj carskim rezom je također ostavio golemr posljedice na vaše tijelo jer vam je liječnik rezao kožu, mišiće, maternicu…

Kakav god porođaj imale, liječnici će vam savjetovati da mirujete dok vam se tijelo ne oporavi. A to znači da je potrebno suzdržati se od korištenja tampona, kao i od seksualnih odnosa.

Ovaj savjet ne odnosi se samo na to da date tijelu vremena za oporavak. Seksualni odnos nakon porođaja može dovesti do komplikacija, kao što su infekcije i ozljede. I bez seksualnog odnosa, u prva dva tjedna od porođaja, rizik od infekcije je velik.

Liječnici uglavnom savjetuju da na seksualni odnos čekate od četiri do šest tjedana nakon porođaja. Sâm period koliko treba čekati, između ostalog, ovisi i o težini poroda i oštećenja koje je on ostavio na vaše tijelo.

Ako je porod prošao bez komplikacija i s minimalnim vaginalnim ozljedama, period od četiri do šest tjedana je sasvim dovoljan. Međutim, prije nego što ponovno budete intimne s partnerom, važno je posavjetovati se s liječnikom, odnosno otići na ginekološki pregled. Na kraju dana, ponavljamo, odluka je isključivo vaša.

Pročitajte: Ashley Graham – Ovako izgleda tijelo i strije žene tik prije poroda!

seks nakon poroda

Prvi seksualni odnos nakon porođaja – što očekivati?

I u ovom slučaju, iskustvo je individualno. Sam čin može djelovati drukčije negoli prije porođaja. Ipak ste prošli puno – i fizički i psihički.

Fizički aspekt

Bol i nelagoda su najučestalije pojave kod prvog seksualnog odnosa nakon porođaja. Hormoni mogu utjecati na pojačanu osjetljivost vagine i na njezinu suhoću, posebno ako dojite. Tada tijelo ne prozvodi toliko estrogena koji pomažu u prirodnoj lubrikaciji vagine.

Nelagoda može biti uzrokovana i komplikacijom samog porođaja, stupnjem oštećenja vaginalnog tkiva, nivoom oštećenja mišića zdjeličnog dna i živaca…

Da biste smanjili nelagodu, stručnjaci savjetuju da prije odnosa ispraznite mjehur, napravite toplu kupku i ako je potrebno, uzmete tabletu protiv bolova. Isto tako, koristite lubrikant, ne preskačite predigru i budite strpljivi. Možete raditi i vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna.

Koliko dugo ćete osjećati nelagodu tijekom seksa također je individualno, a neki opseg je nekoliko dana do nekoliko mjeseci, ovisno o težini porođaja. Istraživanja su pokazala da od 42 % do čak 83 % žena osjeća seksualnu disfunkciju (fizički ili psihološki problem koji sprječava seksualno uzbuđenje) od dva do tri tjedna nakon porođaja.

U slučaju da neugoda potraje, obavezno otidite na pregled i savjetovanje kod ginekologa.

Psihički pristup seksu nakon porođaja

Bol i nelagoda nisu jedine promjene. Na emocionalnoj razini, majke su u većini slučajeva izmoždene, umorne i preplavljene i emotivno i fizički. Oko 80 % žena osjeća baby blues nekoliko tjedana nakon porođaja, što uključuje promjene raspoloženja, tjeskobu, strah, nervozu i osjećaj da nisu dorasle zadatku da budu majke. Hormoni u tijelu žene stabiliziraju se između šestog i devetog mjeseca od porođaja.

Tijekom ovog perioda oba partnera bore se s emocijama, promjenama i prilagođavanjem, a to može trajati i nekoliko mjeseci. Za oba roditelja u pitanju je normalan emotivni proces, a najbitnije je strpljenje, razumijevanje i vrijeme.

Pročitajte: 5 mitova o vježbanju nakon poroda razjasnila nam je Sunčana Seletković

Tekst: Aleksandra Dudvarski/lepotaizdravlje.rs

Foto: cottonbro/Pexels