5 mitova o vježbanju nakon poroda razjasnila nam je Sunčana Seletković

by | 28 svibnja, 2020

Objašnjenje za najčešće nedoumice vezane za vježbanje nakon poroda potražili smo od Sunčane Seletković, fitness trenerice specijalizirane za rad sa ženama, posebno mamama, koja stoji iza stranice budifitmama.hr.

#1 Nije sigurno vježbati prvih šest mjeseci nakon poroda?

Ovisno o tome koliko ste bili aktivni prije trudnoće i samog poroda te jeste li rodili vaginalno ili carskim rezom, općenito se može reći da se može početi ozbiljnije vježbati osam tjedana nakon uredne trudnoće i poroda i 12 do 16 tjedana nakon carskog reza. Naravno, u oba slučaja najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom jer je oporavak tijela najvažniji. Ako ste redovito vježbali prije i za vrijeme trudnoće, čim to okolnosti dozvole, možete započeti s laganim aktivnostima kao što su istezanje, šetnje, brže hodanje i slično. S napornijim vježbama poput trčanja, aerobik vježbanja ili vježbanja s utezima pričekajte neko vrijeme, dok ne osjetite da imate dovoljno snage za izvoditi ih. Preporučuje se nakon poroda započeti s Kegelovim vježbama koje jačaju mišiće dna zdjelice, a pomažu i u liječenju inkontinencije. 

#2 Najbolji način kako vratiti trbuh u normalu jesu trbušnjaci?

Vježbanje klasičnih “trbušnjaka” odmah nakon poroda može čak i pogoršati stanje. U slučaju dijastaze, razdvajanja trbušnih mišića, potrebno je prvo ojačati duboke mišiće trbuha i dna zdjelice te raditi na vježbama za stabilizaciju trupa. Da biste vratili trbuh u normalu i riješili se potkožnih masnih naslaga te učvrstili opuštenu kožu, pod uvjetom da je oporavak prošao uredno, najbolje je započeti s redovitom tjelesnom aktivnošću. Možete se priključiti grupnom vježbanju, samostalno, ili uz osobnog trenera vježbati u teretani ili kod kuće. Paralelno s tjelesnom aktivnošću trebate jesti uravnotežene obroke koji uključuju sve tri skupine makronutrijenata, ugljikohidrate, bjelančevine.

Sunčana Seletković

 #3 Vježbanje nepovoljno utječe na količinu mlijeka?

Istraživanja su pokazala da umjereno vježbanje ne utječe na proizvodnju mlijeka, sadržaj mlijeka niti rast bebe. Vrlo intenzivno vježbanje može imati kratkoročni utjecaj na imunološka svojstva mlijeka, ali radi se o svega 10-30 minuta nakon vrlo intenzivnog vježbanja. Već nakon sat vremena te vrijednosti su u ravnoteži. Također, nije dokazano da beba odbija dojenje nakon maminog vježbanja. Ako dođe do toga, najvjerojatnije je to zbog slanog okusa znoja na grudima. Savjeti: podojite bebu prije vježbanja i nosite dobar grudnjak za vrijeme vježbanja. Neke bebe ne vole dojiti dok su grudi znojne. Zato je najbolje istuširati se prije dojenja. Preporučuje se suzdržati se od dizanja utega za vrijeme dojenja jer može doći do začepljenja kanala. Unosite dovoljno tekućine (vode) u organizam. 

#4 Fizička aktivnost nije moguća jer imamo previše obveza i previše smo umorne?

Mame su preopterećene jer su uglavnom posvećene svojoj obitelji i ponajprije djeci. Ako su još i zaposlene, nemaju vremena za sebe te su često zbog toga frustrirane i nezadovoljne. Ako krenu na neki oblik vježbanja, pod pritiskom obiteljskih i poslovnih obveza, brzo odustaju jer kad se vrate kući s treninga, čeka ih još brdo obveza i djeca željna pažnje. Također, često nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje za vrijeme izbivanja iz kuće. Rješenje je u vježbanju kod kuće jer se ne morate držati određenog termina nego možete vježbati u vrijeme kad vama najviše odgovara. U samo 30 minuta dnevno možete odraditi trening nakon kojeg ćete se osjećati odlično, imat ćete više energije i samopouzdanja.

#5 “Upomoć! Moje tijelo se nikad neće vratiti u stanje prije trudnoće?”

Ovisno o tome koliko mu posvetite vremena i njege, vaše tijelo može se vratiti u predtrudničko stanje. Samo redovita tjelovježba i zdrava prehrana mogu dovesti do transformacije. Nema čarobnog štapića niti čarobnih pilula koje će promijeniti oblik vašeg tijela. To može jedino redovita tjelovježba, po mogućnosti s utezima ili težinom vlastitog tijela te kratkim kardio treninzima koji ubrzavaju metabolizam i na taj način sagorijevaju masne naslage.

Pripremila: Antonija Vrčić

Foto: Privatna fotografija, Unsplash