Pomaže li akupunktura u trudnoći i kao priprema za porod? Odgovore smo potražili kod stručnjaka

by | 19 kolovoza, 2021
akupunktura u trudnoći

Akupunktura je metoda priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te dokazano jedna od boljih, jednostavnijih, sigurnijih i učinkovitijih metoda liječenja. Koristi se za liječenje mnogih stanja kao što je stres, nesanica, anksioznost, neplodnost, bolne menstruacije, menopauza, bolovi u vratu i migrene, probavni problemi… Uz akupunkturu ćete se osjećati bolje i opuštenije te će zasigurno imati dobar utjecaj na vaše tijelo, um i organizam.

No jeste li znali da se akupunktura može koristiti i u trudnoći i kao priprema za porod? Dr. Dinko Pintarić i dr. Lana Leko licencirani su akupunkturisti i specijalisti ginekologije i opstetricije, a Poliklinika Pintarić već se 25 godina bavi ginekologijom i akupunkturom pa smo upravo njih upitali za stručan odgovor.

Na naša pitanja odgovorila je Lana Leko, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, član Hrvatskog društva za akupunkturu.

 

Kako djeluje i pomaže akupunktura u trudnoći i kao priprema za porod?

Akupunktura je starokineska metoda liječenja iglicama koje se ubadaju u određene točke na koži. Naziv potječe od latinske riječi “acus” – igla i “pungere” – ubadati. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao službenu metodu još davne 1978. godine.

U ginekologiji i opstetriciji koristi se sve češće, najviše za rješavanje mučnina i povraćanja u ranoj trudnoći (hiperemeza), kao priprema za postupak izvantjelesne oplodnje i priprema za porod.

Akupunktura kao priprema za porod djeluje na opuštanje zdjelice te smekšavanje i skraćivanje vrata maternice (cerviksa). Time se skraćuje vrijeme trajanja poroda, prosječno za dva sata kod prvorotkinja.

U trećem tromjesečju javlja se vrlo često anksioznost i stres kod trudnica povezan s iščekivanjem i strahom od nepoznatog. To je posebno izraženo kod žena koje rađaju prvi put. Tretmani akupunkture za pripremu za porod smanjuju stres i opuštaju trudnicu. Također poboljšavaju i njezinu kvalitetu sna te joj pomažu da opuštenija dočeka porod.

 

akupunktura u trudnoći

Kako izgledaju tretmani akunpunkture u trudnoći i koliko često se primjenjuju?

Akupunktura kao priprema za porod primjenjuje se od napunjenih 36 tjedana trudnoće. Tretmani se rade jednom tjedno sve do poroda. Od 38. tjedna trudnoće malo se mijenja shema odabira akupunkturoloških točaka tako da se kreće ubadati i točka koja potiče kontrakcije maternice, to jest trudove. Tretman je bezbolan i traje 30 minuta. Tijekom tretmana trudnica leži namještena da joj je udobno te se ubadaju točke na podlakticama i potkoljenicama, i jedna na glavi.

Je li ova metoda dovoljno raširena kod nas?

Akupunkturom se u Hrvatskoj ne bavi puno liječnika, a još manje specijalista ginekologije i opstetricije. Priprema za porod nije dovoljno raširena kod nas i preporuka je raditi je kod većine trudnica koje rađaju prvi put. Naše pacijentice dokaz su brojnih prednosti ovog tretmana te ga preporučujemo svim rodiljama, pogotovo prvorotkinjama kako bi smanjile stres i učinile porod lakšim i ugodnijim.

Jesu li moguće kakve nuspojave primjene akupunkture u trudnoći?

Ako je akupunkturolog (liječnik koji radi akupunkturu) pravilno educiran, ne postoje komplikacije akupunkture u trudnoći. Točno se zna koje se akupunkturne točke smiju, a koje ne smiju koristiti u trudnoći. Primjenom akupunkture od strane licenciranog i educiranog akupunkturologa ova je metoda sigurna i bez komplikacija u trudnoći.

Pročitajte: Ublažite menstrualne bolove bez analgetika 

 

FOTO: AndreyPopov iStock/Getty Images Plus via Getty Images

FOTO: Urilux iStock/Getty Images Plus via Getty Images