Sve o postporođajnoj depresiji: simptomi, liječenje i uzroci

by | 22 prosinca, 2021
postporođajna depresija

Iako se očekuje od žene da nakon poroda bude izuzetno sretna, određeni hormoni i promjene u ženskom tijelu ponekad dovedu do nečeg drugog. I o tome zaista ne treba šutjeti, već javno govoriti i što više osvijestiti ovaj problem kako bi mu se i pristupilo na pravi način. Dakle, iako je rođenje djeteta jedno od najljepših razdoblja u životu, istovremeno je to i jedan intenzivan i osjetljiv period za svaku majku. Briga za novorođenče novi je zadatak kojeg treba ispuniti u vrijeme kada je prisutan i umor, stres, neprospavane noći… To je period kada su mnoge žene vrlo osjetljive, pljačljive i sklone naglim promjenama raspoloženja, a zapravo je reakcija na promjene koje su se dogodile nakon porođaja. Ako takvi simptomi potraju duže od dva tjedna, potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se svakodnevni život vratio u normalu.

O tome što je točno postporođajna depresija, koji su njezini simptomi, kako je povezana s dojenjem i kako se liječi porazgovarali smo sa stručnjakinjom dr.med. Lanom Leko iz Poliklinike Pintarić.

Postporođajna depresija

Postporođajna depresija je depresija koja se javlja u periodu nakon poroda. Puno češće se javlja postporođajna tuga, takozvani “baby blues”, a ako on potraje više od dva tjedna postavlja se dijagnoza postporođajne depresije. Statistika govori da se javlja kod oko 10% rodilja.

Zašto dolazi do postporođajne depresije kod žena?

Uzrok postporođajne depresije nije jasan. Faktori koji su uključeni u razvoj ove bolesti su genetička predispozicija, hormonalne promjene, psihološki i socijalni problemi. Najvjerojatniji uzrok je nagli pad hormona koji se događa u tijelu žene prirodno nakon porođaja, a on uzrokuje i promjenu raspoloženja žene.

Pročitajte: Simptome postporođajne depresije uvelike bi mogao ublažiti novi lijek

Postporođajna tuga, tj. baby blues i postporođajna psihoza – koje su razlike?

Moramo razlučiti “baby blues” i postporođajnu depresiju jer se ti pojmovi često miješaju. “Baby blues” naziva se još i postporođajna tuga i javlja se u većine rodilja. Očituje se promjenama raspoloženja, tugom, tjeskobom, smanjenom koncentracijom. Majke često plaču bez povoda, osjećaju se preopterećeno, imaju problema sa spavanjem i gubitkom apetita. Simptomi se javljaju par dana nakon poroda i traju do maksimalno 2 tjedna. Ovo stanje prolazi samo od sebe, ne zahtijeva terapiju, a podrška partnera, obitelji i okoline pomaže da ti osjećaji nestanu što prije. Postporođajna depresija javlja se u oko 10% rodilja i na nju treba posumnjati ukoliko simptomi “baby blues”-a potraju dulje od 2 tjedna. Ona se može javiti i kasnije nakon poroda, mjesec do dva dana a neke smjernice ju čak definiraju i kao depresiju koja se javlja u periodu od poroda do 6 ili čak 12 mjeseci nakon.

Faktori koji povećavaju rizik za postporođajnom depresijom

Najveći rizični čimbenik za javljanje postporođajne depresije je depresija prije u životu ili u prethodnim trudnoćama.

postporođajna depresija

Simptomi postporođajne depresije

Bezvoljnost i depresivno raspoloženje, osjećaj praznine i gubitak interesa većinu dana. Promjene u apetitu, od potpunog gubitka do prežderavanja, jednako tako i promjene spavanja, nesanica i pretjerano spavanje. Agitiranost ili usporenost, gubitak energije, osjećaj beznačajnosti, suicidalne misli i nemogućnost koncentracije. Ovo su sve simptomi depresije ukoliko traju u periodu od dva tjedna ili više. Dijagnozu postporođajne depresije kao i terapiju postavlja i dalje kontrolira specijalist psihijatar.

Povezanost postporođajne depresije i dojenja

Postporođajna je depresija često povezana s lošom prehranom majke koja gubi apetit i pretjerano spava ili boluje od nesanice, slabije je povezana s djetetom, te obzirom na navedeno često dolazi i do problema s dojenjem, odnosno nedostatkom majčinog mlijeka. Kod žena koje doje i boluju od postporođajne depresije bitno je s psihijatrom porazgovarati da li je uz lijekove koji se koriste kao terapija moguće dojiti.

Pročitajte: Naučite na vrijeme prepoznati postporođajnu depresiju

Liječenje postporođajne depresije – smjernice, savjeti, lijekovi

Postpartalna depresija dijagnosticira se i liječi kao depresija nepovezana s trudnoćom i porodom. Dijagnozu i vrstu terapije postavlja specijalist psihijatar, a liječenje je najčešće psihoterapija i lijekovi poznatiji pod nazivom antidepresivi.

Kako spriječiti  ili prepoznati pojavu postporođajne depresije?

Na postporođajnu depresiju trebali bi svi koji okružuju ženu u tom periodu njenog života obratiti pažnju. To su partner, obitelj i prijatelji najprije a zatim i zdravstveno osoblje kao što je ginekolog ili patronažna sestra koja pomaže majci s novorođenčetom. Posebnu pažnju treba usmjeriti na majke koje su nekad prije u životu bolovale od depresije, one koje su slabije povezane sa svojim djetetom, imaju česte promjene raspoloženja, osjećaj nedovoljne vrijednosti i jako su zabrinute za svoje dijete kao i za svoju sposobnost da se brinu o njemu.
Najčešće korišteni upitnik koji se daje majkama da ga ispune ukoliko se postavi sumnja je takozvani Edinburški upitnik kojim na vrijeme možemo prepoznati i liječiti postporođajnu depresiju.

Potpora obitelji i supruga

Partner, obitelj i okolina igraju veliku ulogu u podršci ženama koje se bore s depresijom. Oni su zapravo i dio terapije, te ubrzavaju oporavak. Također su bitni i u prepoznavanju prvih simptoma, te bi trebali na vrijeme obavijestiti ginekologa ili psihijatra kako bi pravovremenim djelovanjem zaustavili razvoj depresije u kronični oblik i spriječili eventualne tragične posljedice.

Pročitajte: Ova aktivnost može smanjiti simptome postoporođajne depresije

Foto: Irina_Qiwi iStock / Getty Images Plus via Getty Images; Tatyana Antusenok iStock / Getty Images Plus via Getty Images