Naučite na vrijeme prepoznati postporođajnu depresiju

by | 17 ožujka, 2020

Nakon što su nosile svoje bebe u trbuhu devet mjeseci, nove mame će biti uzbuđene što napokon imaju priliku upoznati svoje mališane, kako piše Bright Side. Ipak, prema studiji, oko 15 posto žena spriječeno je u tome da osjeti tu radost zbog postporođajne depresije. To je povezano s brzim opadanjem hormona nakon porođaja. Kako je jako opasno da se depresija ne liječi, vrlo je važno da je na vrijeme prepoznate i potražite pomoć. Zato je velika odgovornost i na svim ljudima koji su bliski sa ženom koja je upravo postala majka i trebali biste obratiti pažnju ima li i ona simptome postporođajne depresije.

Pokazatelji ovog stanja su sljedeći:

Stalno sumnjaju da će biti dobre majke

Svaka se majka neprestano brine radi li zaista za svoje dijete sve što je u njenoj moći. Ako poznajete ženu koja uvijek sumnja u svoju sposobnost da bude dovoljno dobra majka, ona možda patiti od depresije. Moguće je da misli kako je ona potpuni promašaj i da njezina prisutnost u svijetu nije potrebna.

Izoliraju se od prijatelja i obitelji

Netko tko prolazi kroz postporođajnu depresiju može se udaljiti i isključiti se čak i od najmilijih. One mogu osjećati kako se ne mogu nikome otvoriti jer bi mogle biti okarakterizirane kao loše majke ili misle da će im oduzeti bebu. Njima je već dovoljno teško prihvatiti kako se osjećaju i zato misle da ih sigurno ni drugi neće moći razumjeti bolje.

Gube zanimanje za ono u čemu su nekada uživali

Ako žena nakon porođaja iskusi značajne promjene u svom apetitu, to bi mogao biti razlog za brigu. Ona može gubiti apetit i odbijati jesti ili može pretjerano jesti obrok za obrokom. Kao rezultat toga, može izgubiti previše kilograma ili, pak, dobiti previše kilograma, što neće biti zdravo za nju ni psihički ni fizički.

Razmišljaju o tome da naude sebi ili drugima

Ovo je možda najčešći znak koji pokazuje da nova mama pati od depresije. Ženu u vašem životu koja spominje, nagovještava ili se čak šali o samoubojstvu ili ozljeđivanju nekoga drugog, trebalo bi shvatiti ozbiljno. Ostavljati ih same da se bave takvim mislima, nije dobro i moglo bi dovesti da jedan život bude izgubljen zbog postporođajne depresije.

Previše plaču

Donošenje novog bića na svijet može biti pretjerano emotivno. Ako žena neprestano plače, može biti da se još nešto krije ispod površine. Ako je pitate zašto plače, možda vam neće moći reći razlog jer ga ni sama ne zna.

Ne mogu zaspati ili previše spavati

Logično, navike u spavanju nove mame će se, sigurno izmijeniti. Ako je žena iscrpljena, nije se u mogućnosti odmoriti kada beba spava ili ako spava sve vrijeme, to može biti upozorenje da joj je potrebna pomoć.

Ne može se fokusirati ili gubi koncentraciju

Kad imate još jedno biće o kojem se trebate brinuti, to može biti previše, ali ne bi trebalo predstavlja toliki problem da vas sprječava da razmišljate pravilno. Žena koju volite može biti depresivna ako se ne može fokusirati ili joj je teško sjetiti se nekih stvari i donositi svakodnevne odluke.

Jako su bijesne

Sama pomisao da trebate biti roditelj novorođenčetu može biti stresna. Žena koja je upravo postala majka možda vodi bitku s depresijom ako je nervozna, anksiozna ili bijesna, a da ne zna objasniti što je uznemirava.

Pate od neobjašnjivih fizičkih bolova

Žena koja je upravo rodila dijete svakako će iskusiti fizičke promjene. Uz to, ona će patiti od fizičkih bolova kao što su jake glavobolje, trbušni problemi i bolovi u mišićima, a to može značiti i više nego samo svakodnevne, “obične” bolove. To može značiti da njeno tijelo žudi za pomoći jer njen um nije dobro.

IZVOR: INDEX.HR