Stalne promjene raspoloženja kod žena su česte, evo što ih uzrokuje

by | 21 kolovoza, 2020

Ako vam se ikada dogodilo da ste u jednom trenutku užasno ljuti i tužni, a već u drugom sretni i opušteni – doživjeli ste promjenu raspoloženja. Često se čini da te nagle i dramatične promjene emocije dolaze niotkuda i bez razloga. No postoji nekoliko razloga za to.

PMS

Procjenjuje se da oko 90 % žena ima predmenstrualni sindrom, koji se očituje u promjenama raspoloženja, osjećajima bezvoljnosti i tuge, razdražljivosti, promjenama apetita, nadutosti itd. Simptomi se mogu mijenjati iz mjeseca u mjesec, a pojavljuju se jedan do dva tjedna prije menstruacije. Iako znanost još uvijek nema točne odgovore o uzrocima PMS-a i naglih promjena raspoloženja, pretpostavlja se da je riječ o promjeni razine estrogena u organizmu žena.

PMDD

Predmenstrualni disforični poremećaj rjeđi je i ozbiljniji tip PMS-a. Ima ga samo 5 % ženske populacije, a uzrokuje ekstremne promjene raspoloženja, ozbiljnu depresiju te veliku razdražljivost. Žene koje pate od PMDD-a moraju zatražiti stručnu pomoć, a njihova terapija nerijetko uključuje i medikamente.

Psihičke bolesti

U simptome mnogih psihičkih bolesti spadaju i promjene raspoloženja, a ADHD, depresija i bipolarni poremećaj samo su neki od njih. Psihičke je bolesti potrebno i nužno liječiti. Ako osjetite nagle i neobjašnjive promjene raspoloženja koje ne možete kontrolirati, potražite stručnu pomoć.

Hormonski disbalans

Iako je PMS “krivac” za mijenjanje razine estrogena u organizmu, postoje opasnije stvari kada su u pitanju hormoni i promjene raspoloženja. Ako uz promjene raspoloženja patite od nesanice, razdražljivosti, umora te primijetite promjene u težini, morate otići na liječnički pregled.

Stres

Nagomilan stres može biti uzročnik mnogih stvari, pa tako i naglih promjena raspoloženja. Ako se osjećate frustrirano zbog posla ili privatnih stvari te primijetite da vam raspoloženje varira iz sata u sat, uzmite predah od svega te odvojite vrijeme samo za sebe.

Ostali uzroci

Promjene raspoloženja povezane su, također, i s godinama žena. Činjenica je da će djevojke u pubertetu doživljavati nagle promjene raspoloženja te da ih sličan scenarij čeka i za vrijeme trudnoće te menopauze. Prije nego se uplašite za vlastito mentalno stanje, provjerite spadate li možda u neku od ove tri skupine i nemojte zaboravite da je razgovor sa stručnjacima najnormalnija stvar.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels