Simptome postporođajne depresije uvelike bi mogao ublažiti novi lijek

Simptome postporođajne depresije mogao bi ublažiti lijek Zulresso, pokazalo je novo istraživanje

by | 19 srpnja, 2021
postporođajna depresija

Postporođajna depresija sve je češća, javlja se u 10-15 posto žena te izrazito utječe na njihovo zdravlje. Ovo stanje može započeti već dva-tri dana nakon poroda, a uključuju simptome poput poteškoća sa spavanjem, gubitak raspoloženja i koncentracije, razdražljivost, tuga, tjeskoba, plakanje… Upravo zbog svih tih simptoma majka se izrazito teško povezuje sa svojim djetetom.

Sve se više govori o raznim metodama i lijekovima koji bi izliječili postpartalni sindrom. Donedavno su za liječenje korišteni antidepresivi koji se koriste za liječenje depresivnih poremećaja, ali uz njihovo korištenje potreban je duži vremenski period za oporavak kako bi terapija bila uspješna, što je iznimno dugo vrijeme za ovakvo stanje kada je prvih nekoliko tjedana nakon poroda ključno razdoblje za povezivanje majke i djeteta.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je 2019. godine odobrila lijek Zulresso za liječenje postpartalne depresije, a učinci su bili vidljivi već nakon 24 do 48 sati od primjene lijeka. Nažalost, brzo su uočene posljedice i štetne nuspojave ovog lijeka poput gubitka svijesti i sedacije. Jednako tako, lijek se primjenjivao samo intravenozno u  razdoblju od 60 sati, što zapravo podrazumijeva boravak u bolnici.

Nakon toga, treća faza kliničkih ispitivanja lijeka zuranolona donijela je nove, dobre rezultate. Dakle, ovaj lijek vrlo je slične molekule lijeku Zulresso, ali se uzima u obliku tableta (za razliku od Zulresso koji je imao intravensku primjenu). Studija objavljena u JAMA Psychiatry pokazala je da su rezultati primjene ovog lijeka vidljivi već nakon dva-tri tjedna.

postporođajna depresija

Istraživanje je uključivalo 151 ženu u dobi od 18 do 53 godina koje su imale simptome teške postpartalne depresije iz vremena od prva četiri tjedna babinja ili iz posljednjeg tromjesečja trudnoće. Polovica žena dobivala je 30 mg zuranolona svaki dan, a druga polovica žena placebo. Nakon 45. dana istraživanja, više od polovice žena koje su dobivale lijek (53 posto) postiglo je remisiju, u usporedbi s njih 30 posto koje su dobivale placebo. Nuspojave tijekom istraživanja bile su vrlo blage – umor, glavobolja, vrtoglavica, mučnina. Iako ovo sve zvuči jako dobro, važno je još istražiti kakav učinak ovaj lijek ima na dojenje jer žene koje su sudjelovale u studiji nisu u tom razdoblju dojile.

FOTO: Irina_Qiwi / iStock/Getty Images Plus via Getty Images