Evo što mozak radi kad vi spavate i zašto je to dobro

by | 26 prosinca, 2021
spavanje, mozak, odmor

Nije novost da su spavanje i pamćenje izravno povezani. Neodgovarajući san smanjuje moždane aktivnosti i ograničava pristup učenju, koncetraciji i pamćenju, ali što se točno događa kada spavate?

Dr. Scott Small, neurolog i istraživač Alzheimerove bolesti, tvrdi da nedostatak sna stvara previše pamćenja i sjećanja, a rezultat toga je preopterećen mozak i nedostatak prostora za stvaranje novih sjećanja. I to je zapravo problem, pa je zato dr. Francis Crick, dobitnik Nobelove nagrade i molekularni biolog i neuroznanstvenik, rekao da je bitno spavati kako biste zaboravili, to jest kako bi mozak uklonio sve nepotrebne informacije. Slikovito objašnjeno, zamislite svoj mozak kao otvoreno veliko polje, a vaša sjećanja kao travu koja viri iz zemlje. Upravo spavanje omogućuje da “pokosite” travu i maknite nepotrebne dijelove zbog kojih je polje pretrpano.

Pročitajte: 4 najbolje glazbene aplikacije za spavanje!

Mozak se svakodnevno susreće s tisućama i tisućama informacija koje obrađujete na neki način, a kad ljudi ne spavaju dovoljno kvalitetno, mozak nije u stanju ukloniti neka sjećanja i zadržati samo ona bitna. Zaključak svega jest da je san ključan za pomlađivanje svih stanica u tijelu i istovremeno djeluje na to da se smanje nepotrebna sjećanja koja zauzimaju prostor u mozgu. Spavanje je ključno za brojne funkcije u tijelu, a isto tako važno za podržavanje učenja i pamćenja. Kako biste poboljšali svoje vrijeme spavanja i drijemanje, obavezno napravite svoju rutinu za kvalitetno spavanje – od prave sobne temperature, rasporeda spavanja, dodataka prehrani… Izrazito su popularni magnezij i melatonin kao dvije prirodne opcije.

Dakle, pobrinite se za to da imate dobar san jer time “čistite” svoj mozak od nepotrebnih informacija i stvarate prostor za nova sjećanja. Mozak svakodnevno pohranjuje više tisuća stvari koje vam se događaju, a od kojih ipak nisu sve bitne i ključne za vaš život. Zato ih valja eliminirati, a to se može postići kvalitetnim i dobrim spavanjem – tako zadržavate samo ono dobro.

Foto: Muči vas spavanje? Ovi prirodni lijekovi pomoći će vam lakše zaspati

Foto: Karolina Grabowska/Pexels