Zašto je melatonin loše uzimati “na svoju ruku”?

Trebate li uzimati popularni suplement za bolji san?

by | 16 travnja, 2021

Ako vas muči nesanica, vjerujemo da ste bar jednom u životu razmišljali o tome da posegnete za melatoninom s obzirom na to da je njegov glavni učinak reguliranje ritma spavanja i budnosti.

Melatonin je hormon koji se uglavnom luči u epifizi. Epifiza je mala žlijezda koja je smještena između dviju hemisfera (polovica) mozga, na bazi lubanje. Melatonin se još luči i u drugim dijelovima tijela kao što je probavni trakt (nakon jela) te u drugim tkivima. Najviše razine melatonina postižu se tijekom noći, a opada u zoru. Razina melatonina stoga ovisi o količini svjetla kojoj ste izloženi tijekom dana, kao i vašem unutarnjem satu. Razina melatonina sa starošću opada, što objašnjava učestalu pojavu nesanice kod starijih osoba, pa i posezanjem za melatoninom u obliku dodatka. Djelovanje melatonina je daleko učinkovitije kod starijih osoba nego kod mlađih, što može dovesti do pospanosti. Nuspojave mogu biti glavobolja, vrtoglavica i uznemirenost.

Nedostatak melatonina dovodi do poremećaja spavanja, ali postoji niz istraživanja koji pokušavaju dokazati povezanost lučenja melatonina s drugim bolestima (neke od zloćudnih bolesti, šećerna bolest tipa 2, reumatoidni artritis, metabolički sindrom te poremećaji raspoloženja).
Ovog trenutka jedina dokazana djelotvornost melatonina je regulacija sna.

Zašto je melatonin loše uzimati “na svoju ruku”?

Melatonin se kao dodatak prehrani kupuje u ljekarnama bez recepta. Ipak, s obzirom na nuspojave i interakcije s drugim lijekovima, dobro bi bilo općenito se posavjetovati sa svojim liječnikom obiteljske medicine ili neurologom o početku i razlogu uzimanja melatonina. Prije nego što se odlučite za njegovo uzimanje zbog poremećaja sna pokušajte riješiti problem s higijensko dijetetskim mjerama kao što su izbjegavanje kave i drugih pića s kofeinom u poslijepodnevnim satima, lagana prehrana, šetnja te neke od tehnika opuštanja. Dobro je izbjegavati televizijske sadržaje koje vas uznemiruju te se možda posvetiti čitanju dobre knjige umjesto gledanja u ekran.

Kad se odlučite za uzimanje melatonina, morate biti svjesni da je on djelotvoran kod kratkotrajnih poremećaja sna te da nema jasnih, dovoljno čvrstih dokaza o učinkovitosti i sigurnosti kod kronične nesanice (prema American Academy of Sleep Medicine i American College of Physicians).

Foto: Unsplash