Kako čvrsto spavati ako imate lak san?

by | 26 studenoga, 2020

Zvuk trube ili automobila koji prolaze ispod vašeg prozora može biti dovoljno da vas probudi ako lako spavate.

Konstantno buđenje tijekom noći može biti jako frustrirajuće, a ujutro kada napokon ustanete – redovito budete iscrpljeni i natečeni. Postoji puno uzroka lakog sna i konstantnih buđenja, od kojih su neki lakši za kontrolirati. Ako mislite da je riječ o zdravstvenom problemu, potražite pomoć liječnika, a ako je riječ o buci iz okoliša, vrijeme je da kupite čepiće za uši, masku za oči i navučete zastore. Ako vas pak budi odlazak na WC, prestanite piti vodu ranije te večeri. (Pročitajte: 7 loših navika koje činite prije spavanja, a koje vam narušavaju san)

Ako ste isključili sve ove faktore, vjerojatno je riječ o stresu koji vam koči dobar san i aktivira se živčani sustav, stimuliraju se hormoni kao što su adrenalin i kortizol koji nikako nisu recept za čvrst san, no postoji rješenje.

Suplementi

Kontroliranje stresa tijekom dana može pomoći i za spavanje, no ako trebate ekstra podršku navečer, određeni suplementi mogu pomoći opustiti vaše tijelo tijekom noći. Magnezij koji obično pijete i za opuštanje mišića nakon treninga, bit će vam odličan pomoćnik i ovdje. On pomaže smiriti živčani sustav koji lagano priprema mozak za stanku i funkciju na mirnijoj razini tijekom noći. Također, biljne tablete s vitaminom B ili melatoninom mogu pomoći vašem tijelu da dobije prijeko potreban odmor, no ni one neće “izliječiti” vaš stres dugotrajno. Vrijeme je da se pobrinete i za svoje psihičko zdravlje. (Pročitajte: Ove suplemente mnogi koriste, a mogu izazvati ozbiljne posljedice)

Foto: Pexels

Tagovi: