5 novih knjiga koje želimo pročitati ovog proljeća

by | 15 travnja, 2021
5 novih knjiga koje želimo pročitati ovog proljeća

Bez obzira na to u kojem smo godišnjem dobu, sklupčati se uz dobru knjigu uvijek nam zvuči kao vraški dobra ideja. Srećom, iz mjeseca u mjesec domaći se izdavači trude osigurati nam pregršt naslova između kojih možemo birati.

S obzirom na to da nas, usprkos proljeću, pandemija drži i dalje drži u kući više nego što bismo to željeli, planiramo se opskrbiti knjigama uz koje ćemo naučiti nešto novo, mijenjati stavove koji nam ne služe, rasti i raditi na sebi. Koji su novi naslovi koji će nam to omogućiti, doznajte u nastavku.

5 knjiga koje želimo pročitati ovog proljeća

Manfred Spitzer: Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu

U posljednjih deset godina, pametni je telefon golemom brzinom osvojio svijet i promijenio svakodnevicu svojih četiri milijarde korisnika kao nijedna tehnička inovacija dosad. Od jutra do večeri, na poslu i u privatnom životu: čini se da ništa ne funkcionira bez pametnog telefona. No, ima li njegova uporaba svoju cijenu? Na zdravstvene posljedice pretjerane uporabe pametnih telefona upozoravaju i investitori i poduzetnici. Šef Applea preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama, francuski ih je predsjednik tamo potpuno zabranio, a Južna Koreja već godinama ima zakone koji štite mlade od najgorih posljedica upotrebe mobitela. Angažirani psihijatar Spitzer, nakon što je u svojim bestselerima obradio temu usamljenosti te opasnosti od digitalnih medija, u svojoj novoj knjizi ponovno obrađuje jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka. Manfred Spitzer međunarodno je priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik. Direktor je Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu i osnivač Centra za neuroznanost u istom gradu. Knjigu možete pronaći ovdje.

(Pročitajte: 5 knjiga koje će vam pomoći da vi kontrolirate anksioznost, a ne ona vas)

Anita Peti-Stantić Vedrana Stantić: Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularno-znanstvene tekstove, i to odmah?

Ova je knjiga napisana s namjerom da se zainteresiranu javnost, a posebno mlade i njihove učitelje, potakne na to da posegnu za popularnoznanstvenim tekstovima. Ti su tekstovi most između znanstvene literature i šire javnosti. Kako je poznato da ljudski mozak u dobi između 13. i 19. godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, kao i dubinski usvojiti intelektualni vokabular koji prati taj razvoj, upravo je to pravi trenutak za uranjanje u popularnoznanstvene tekstove. Ti tekstovi, osim što obiluju podacima i analizama koje potiču znatiželju i istraživački duh, pretpostavljaju i strukturirane načine mišljenja koji dovode do uspoređivanja, zaključivanja i traženja rješenja u svakodnevnim životnim situacijama. Knjigu pronađite ovdje.

 

Mihajlo Pažanin: Buda(n) u autobusu: Putovanje u prosvjetljenu razinu stvarnosti

Slijediti duhovni put za većinu ljudi je poput vožnje u autobusu. Plate kartu, ukrcaju se i puste da ih vozač vozi. Međutim, jednog dana vozač zaustavi autobus, izađe i ode svojim putem. Ako se tada u autobusu ne nađe netko tko će sjesti za volan i znati kako nastaviti dalje, putovanje za sve tog trenutka prestaje.

Potaknut takvim savjetom jednog od svojih učitelja, Mihajlo Pažanin odlučio se još kao tinejdžer učiniti baš to – posvetiti život istraživanju misterija ljudske svijesti. Buda(n) u autobusu predstavlja živo svjedočanstvo osobe koja je učila voziti studirajući i prakticirajući Budino učenje pod vodstvom nekih od najvećih duhovnih majstora Tibeta. Kako pri tom napredovati bez obzira na prepreke, njegovati znanje slobodno od dogmi i suočiti se s vlastitim zabludama – glavna je tema ove knjige.

Jay Shetty: Razmišljaj kao redovnik: Svakodnevne vježbe za svrhovitost i smirenost uma

Jay Shetty, zvijezda društvenih medija i voditelj popularnog podcasta “On Purpose”, svevremensku mudrost s kojom se upoznao kao redovnik oblikuje u svakodnevne praktične korake. U ovoj nadahnutoj i osnažujućoj knjizi Shetty se poziva na vrijeme koje je proveo kao redovnik da bi nam pokazao kako raščistiti put do našeg potencijala i moći. Spajajući drevnu mudrost i vlastito bogato iskustvo iz ašrama u Indiji, otkriva nam kako nadvladati negativne misli i navike te dosegnuti mir i svrhu duboko u nama. Apstraktne lekcije transformira u savjete i vježbe koje možemo primijeniti da smanjimo stres, poboljšamo odnose s drugima i darujemo svijet. Knjiga vas čeka ovdje.

 

Christel Petitcollin: Kako bolje misliti

Nakon čitanja knjige Kako manje misliti, stiže novi naslov ove autorice. Kako optimalno iskoristiti to što se nalazi u vašoj glavi? Ako želite produbiti znanje o sebi i saznati kako pronaći mir na profesionalnom planu, u odnosima s najbližima i u ljubavi, ova knjiga je dobar odabir.

(Pročitajte: 5 knjiga koje će vam pomoći u shvaćanju drugih i razumijevanju vlastitih emocija)

 

Ryan Holiday: Ego je neprijatelj

U svojem bestseleru Ego je neprijatelj Ryan Holiday pokazuje nam kako je i zašto ego tako moćan unutarnji protivnik kojega se moramo čuvati na svakom koraku karijere i života te da najbolji rad možemo ostvariti tek kada prepoznamo, prihvatimo i razoružamo opasnosti ega. Nizom primjera nadahnjujućih književnih likova i sadržaja te uz filozofiju i povijest, knjiga istražuje narav i opasnosti ega kako bi nam razjasnila kako možemo biti skromni u svojim težnjama, dostojanstveni u uspjehu te izdržljivi u neuspjehu. Knjigu potražite ovdje.

Foto: PR, Unsplash