Primjećujete manjak koncentracije u posljednje vrijeme? Evo par savjeta

Posljednjih 18 mjeseci naša pažnja radila je s puno manje kapaciteta. Evo kako se vratiti

by | 23 rujna, 2021

Događa li vam se da uđete u prostoriju i zaboravite po što ste došli? Da zaboravite odgovoriti na e-mail, poziv, ili da ste osjetili da stalno posežete za mobitelom i onda se više niste mogli sjetiti jeste li posolili hranu?

Posljednjih 18 mjeseci (možda i više), naša pažnja radila je s manje od punog kapaciteta. Globalna pandemija, gubitak posla i voljenih, nekoliko prirodnih katastrofa… Sve nas je to učinilo preopterećenima i bespomoćnima.

Stres i tjeskoba, osim što nas aktivno pogađaju, duboko utječu i na našu koncetraciju, pamćenje i spoznaju. Stoga, ako ste se osjećali kao da vam fokus stalno bježi, definitivno niste sami. No postoje čak i male stvari koje vam je mogu poboljšati. Evo nekoliko načina!

Smanjite multitaksing

Naš svakodnevni ritam natjerao nas je da mislimo kako moramo raditi više stvari odjednom kako ne bismo nešto propustili. Kad čitamo vijesti već dok peremo zube, ili telefoniramo dok radimo ručak, zapravo se navikavamo na to da mehanički radimo više stvari bez da smo koncentrirani na jednu. Tako nam se događa i svojevrsna prolaznost vremena – sve manje pazimo na to što radimo trčeći za više obveza odjednom i ne stignemo zastati i postati svjesni našeg dana. Dakle, ako nikad ne posvećujemo punu pozornost jednom interesu, nećemo postati učinkovitiji – upravo suprotno. Prema Forbesu, multitasking je mit i, točnije, ne gubimo samo vrijeme i produktivnost, već postajemo i pod stresom i zaboravljamo. Zato maknite taj mobitel, prestanite jesti dok tipkate e-mail. Pokušajte barem prvo vikendom raditi jednu stvar i istinski se na to koncentrirati. Korak po korak.

Pročitajte i… Preskočite popodnevnu kavu, ova 3 eterična ulja dokazano pospješuju koncentraciju

Pokrenite se

Vjerovali ili ne, kretanje je temeljno sredstvo za fizičko i psihičko zdravlje. I upravo će vam to pomoći da se svrstate i razvijete koncentraciju. Prateći vježbe ili šetajući (bez mobitela u ruci!) su dobrobiti koje će vam dugoročno utjecati na memorijske funkcije. Ne morate odmah upisati HIIT, dovoljno je i otići prošetati dužom stazom.

Pročitajte i… 3 instruktorice koje će vas potaknuti na vježbanje

Prakticirajte mindfulness

Prema portalu Vox, bilo koji čin koji nas potiče da se usredotočimo na osjećaje i misli koje proživljavamo upravo u tom trenutku je prakticiranje mindfulnessa. No, kako se možemo usredotočiti na bilo što ako je koncentracija upravo ono s čime se borimo? Pa, pokušajte meditirati. Pozivajući se na 23 studije, Vox je otkrio da su ljudi koji su meditirali nekoliko mjeseci bolje obavljali zadatke koji su testirali “njihovu sposobnost da isključe druge smetnje”, dok su iskusniji meditatori pokazali poboljšanje “sposobnosti da zadrže fokus posebno dugo vremena” od vremena.” Tako da, pokušajte sjesti prekriženih nogu, zatvorenih očiju i koncentrirati se na disanje. Postoji puno načina kako vam aplikacije ili YouTube mogu u tome pomoći.

Pročitajte i… Meditacija koja dokazano smanjuje stres, a koju lako mogu prakticirati baš svi

 

 

Foto: Unsplash