5 trikova koji će vam pomoći u borbi protiv prekasnog odlaženja na spavanje

by | 25 ožujka, 2021

Svi smo se barem u jednom periodu života pronašli u situaciji u kojoj smo neprestano odgađali odlazak na počinak, što uvijek rezultira iscrpljenošću i stresom.

Odgođeno spavanje fenomen je modernog doba koji zahvaća zaposlene ljude koji tijekom dana ne mogu kontrolirati i koristiti svoje vrijeme kako žele, pa vrijeme odlaska na počinak neprestano odgađaju kako bi radili stvari koje nisu stigli tijekom dana. No takav način “uzimanja slobodnog vremena”, kojim bježimo od vlastite realnosti i emocija, neizbježno dovodi do burnouta ako ga prakticiramo svakodnevno. Ako ste se i sami zapetljali u mrežu odgađanja odlaska u krevet, kronične neispavanosti i iscrpljenosti, u nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to više ne činite.

Napravite plan spavanja odmah ujutro

Jutarnje planiranje aktivnosti koje ćete raditi ostatak dana, uključujući i jutarnju te večernju rutinu, pomoći će vam kod stjecanja stabilnosti i strukture vašeg dana. Na samom početku dana odredite vrijeme odlaska na spavanje i kroz dan se više puta podsjetite zašto je kvalitetan san dobar za vas i vaše zdravlje.

Ispunite dan raznim aktivnostima

Ako ostajete budni noću, kad većina ljudi već spava, zasigurno znate da ta aktivnost sa sobom donosi sladak osjećaj slobode i posebne vrste ugode. Upravo zbog toga se toj aktivnosti i vraćate iako znate da ona nosi negativne posljedice na vaš život. No morate znati da tijekom dana možete osjetiti jednak osjećaj ispunjenosti i slobode čineći stvari koje vas ispunjavaju. Nakon što završite s obvezama, posvetite se hobijima, fizičkoj aktivnostima te svemu onome što vas čini sretnima.

Pazite na prehranu, vodu i unos suplemenata

Svi mi dobro znamo da su zdrava prehrana te ispijanje dovoljne količine vode u danu od iznimne važnosti za naše zdravlje. No ipak često “kršimo pravila”; jedemo kasno, jedemo nezdravo i zaboravljamo na vodu te zdrave napitke. Hrana, voda te suplementi povezani su i s kvalitetom sna. Stoga nemojte jesti prekasno, držite se mediteranske prehrane koja obiluje svježim povrćem, nemojte zaboravljati na vodu, pijte Smoothiese, zelene sokove, čajeve i po potrebi unosite suplemente koji će doprinijeti vašem zdravlju i snu.

Pronađite podršku

Neke je stvari teško raditi u samoći. Na toj se listi kod mnogih nalazi fizička aktivnost, razni hobiji, odlasci u šetnje i slično. Ako vam je teško držati se određenog rasporeda te promijeniti navike vezane uz odlazak na spavanje, pronađite osobu koja ima isti cilj ili nekoga tko će vam biti podrška.

Nemojte biti strogi prema sebi

Nekad je jednostavno teško držati se zacrtanih ciljeva i ako vam je tu težinu teško prebroditi, nemojte se tjerati ni na što. To ne znači da ćete pet dana u tjednu kršiti ono što ste si zacrtali, nego da nekad jednostavno trebate popustiti i ne biti toliko strogi prema sebi. Nitko nije savršen. Stoga ne trebate očekivati savršene rezultate od samih sebe u kratkom roku.

Foto: Ivan Oboleninov/Pexels