Naučite kako najbolje uskladiti mjesečnicu i vježbanje

by | 27 ožujka, 2020

Razmišljate o vježbanju kao o lijeku za vaše tijelo. Živite svoj ciklus tijekom cijelog mjeseca, a vaši simptomi mogu biti manje intenzivni. Žena se osjeća jako različito u tjednima jednog mjeseca. Ovisi o menstrualnom ciklusu, energetskoj razini i raspoloženju. Različite faze vašeg ciklusa mogu drukčije utjecati na vaše tijelo zato nije loše planirati ili barem znati što je najbolje za svaku fazu, ali i razumjeti potrebe vašeg tijela.

Ellen Barrett, autorica i fitnes trenerica iz Mindful Movement smatra da postoji stvarna potreba za razmišljam o ovoj temi. “Kad slušate svoje tijelo i pratite ciklus, onda zapravo optimizirate svoje sportske mogućnosti. Pomaže i u ublažavanju simptoma poput grčeva i promjene raspoloženja”, kaže Barrett za Elite Daily.

Barrett ističe da prvi dan menstruacije nema potrebe za vježbanjem. “Opustite se. Ostanite mirni i nemojte se loše osjećati oko toga”, kaže dalje te dodaje da je izuzetno važno dopustiti tijelu da samo bude. Prema njezinom iskustvu, što više žene sebi dopuste da se odmore, ciklusi će im biti bolji.

Drugi dan mjesečnice možda ćete se još osjećati neraspoloženi, ali nema razloga da se ne pomaknete. Barrett predlaže nešto nježno kao što su kratka šetnja ili lagane vježbe joge. Do kraja mjesečnice možete krenuti i s jačim vježbanjem. Međutim, vrlo je važno slušati sebe i svoje tijelo.

Barrett također ističe da tijekom mjesečnice vaše tijelo već naporno radi, a “vaš imunološki sustav je ranjiv i ako ga forsirate može biti loše”. Drugim riječima, odmarajte se ako se trebate odmarati.

Folikularna faza

Ova faza traje do ovulacije, ali od prvog dana mjesečnice.  U ovoj fazi žene imaju općenito više energije, tako da je to najbolje vrijeme za intenzivno vježbanje. “Tjedan nakon menstruacije idite na planinarenje, HIIT, vježbajte”, kaže dalje. Vaš metabolizam je obično brži tijekom ovog perioda, pa postoji mogućnost da ste više gladni. Nakon vježbanja pazite koliko unosite hranjivih tvari.

Luteinska faza

Druga polovica ciklusa je luteinska faza i traje od 12 do 14 dana, tada počinju simptomi PMS-a kao što su grčevi, mučnina i promjene raspoloženja. Tijekom ove faze je PMS na vrhuncu, a vjerojatno se osjećate loše, Barrett dodaje da je vrlo važno vježbati i znojiti se. Tako možete pomoći tijelu da se smanje simptomi kao što su nadimanje. Preporučuje vježbe kao što su lakši kardio, cycling ili zumba oko 45 minuta.

Barrett kaže da je dobra strategija da o vježbanju razmišljate kao o lijeku za vaše tijelo. Živite svoj ciklus tijekom cijelog mjeseca, a vaši simptomi mogu biti manje intenzivni.

IZVOR: RTL.HR