Novi wellness trend kombinira menstruaciju i svjesnost, a evo kako funkcionira

by | 14 travnja, 2022
svjesno menstruiranje, mindful menstruation

Svjesna menstruacija – mindful menstruation postaje sve veći wellness trend u 2022. godini! Što je to zapravo i kako se definira? Radi se o pristupu koji omogućava da na svoje menstruacije gledate na kao nešto više od samo tjedna u kojem krvarite, već usklađujete i pokušavate razumjeti cijeli svoj ciklus i faze kroz koje tijelo prolazi. A to znači da u potpunosti gledate kako se te promjene održavaju na psihofizičko stanje, od boli koju prolazite, prihvaćanja i poboljšanja svakodnevnih odnosa i aktivnosti.

Mindful menstruation tako postaje sve veći trend na Pinterestu ove godine i utire put do skroz novog razmišljanja kad je u pitanju mjesečno krvarenje. I to je iznimno pozitivno jer posljednjih godina pokušava se razbiti stigmatizacija i način na koji se gledaju ove stvari, a u prilog tome govori i činjenica da se sve više javno govori o tome koliko su skupi menstrualni proizvodi poput uložaka i da mnoge žene, posebice u nerazvijenim zemljama, nemaju mogućnosti to si priuštiti. Tako su i pokrenuti apeli za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, i u Hrvatskoj, kako bi se svakoj ženi omogućio jednak pristup i kako bi se smanjilo menstrualno siromaštvo, ali i sve više se potiče javan razgovor o ovim ženskim danima da se poveća svijest koliko je to normalno i nešto što nijedna žena ne može birati.

Pročitajte: Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i potpišite peticiju

Istraživanje Udruge PaRiter iz kraja prošle godine pokazalo je ključne probleme s kojima se žene susreću kad govorimo o menstruaciji:

1. Menstrualni sram.
2. Nerazumijevanje i osuđivanje okoline.
3. Nemogućnost održavanja odgovarajuće menstrualne higijene.
4. Nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština.
5. Nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije.
6. Izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

Pročitajte: Istraživanje je pokazalo da žene koje pate od bolnih menstruacija oklijevaju uzeti slobodan dan na poslu

Svjesno menstruiranje – mindful menstruation

Kako bi žena razumjela sve faze kroz koje prolazi njezino tijelo, ovaj koncept skovali su Alaxandra Pope i Sjanie Hugo Wurlitzer, osnivači The Red School, centra u Ujedinjenom Kraljevstvu koji nudi tečajeve i programe za osvještavanje menstrualnog ciklusa. Tako su i društvene mreže postale mjesto gdje se se sve više korisnika želi detaljnije informirati o fazama menstrualnog ciklusa, a sve češće se na njega kao na izmjenu godišnjih doba. O tome govori i Le’Nise Brother, autorica knjige You Can Have A Better Period. Ona ističe da je vaša menstruacija vaša “unutarnja zima”, zatim prelazite u folikularnu fazu ili “unutarnje proljeće”. Vrhunac menstrualnog ciklusa označava ovulaciju ili vaše “unutarnje ljeto”, a na kraju slijedi luteinska faza ili “unutarnja jesen”.

 

 

Pročitajte: Je li normalna bol u stražnjici za vrijeme menstruacije?

Prolaskom kroz svaku pojedinu fazu žena primjećuje kako se osjeća – svoje raspoloženje, energiju, žudnje, vrstu vježbu koju želite raditi te način na koji se želite povezati s drugima. Sve to možete raditi kroz aplikacije poput Moody ili Clue, ali i jednostavnim zapisivanjem bilježaka na svoj mobitel ili papir, a imajte na umu da je potrebno nekoliko mjeseci da uvidite kako točno pojedina faza utječe i djeluje na vas.

Također, autorica ističe da je važno biti svjestan svog ciklusa i zbog liječenja menstrualne boli koja se može javiti. Jer kad je osoba svjesna simptoma, to joj daje više autonomije i slobode nad tijelom, ali je i znak da treba nešto istražiti ili promijeniti. Zapisivanje toga o kakvoj se vrsti boli radi, koliko se često javlja, na kojim mjestima i slične stvari uvelike će olakšati razgovor s liječnicima koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Pročitajte: Kako se pravilno brinuti o sebi tijekom svake faze menstrualnog ciklusa?

Stručnjaci ističu: važna je svjesnost i prihvaćanje

Nutricionistkinja Giulietta Durante za glamourmagazine.co.uk ističe da hormoni utječu na sve što radite – na raspoloženje, apetit, na to kako se osjećate u svom tijelu. I upravo zato razumijevanje ciklusa ima golemi utjecaj. Trenerica menstrualnog ciklusa Natalie K. Martin govori da je svjesna menstruacija alat za osnaživanje emocionalnog života – jer ciklusi utječu baš na sve, od načina kako komunicirate s partnerima, prijateljima i obitelji, kako se osjećate, koliko imate seksualnih kontakata… I zato, kad vi sami znate što vam je potrebno, ljudima oko vas će postati lakše pomoći vam da zadovoljite te potrebe.

Pročitajte: Što je metoda svijesti o vlastitoj plodnosti i koliko žene uopće poznaju svoje tijelo?

Foto: master1305 iStock/Getty Images Plus via Getty Images