Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i potpišite peticiju

by | 26 studenoga, 2021
Podržite smanjenje poreza na menstrualne potrepštine i potpišite peticiju

Svaka deseta žena u Hrvatskoj nema novaca za kupnju dovoljno uložaka i tampona, a čak trećina žena i djevojaka u Hrvatskoj prisiljena je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pokazalo je istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter o kojem smo vam pisali početkom 2021. godine. Sad je pak udruga PaRiter održala konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na kojoj je najavljeno pokretanje peticije za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine.

“U Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25 % te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju”, pišu na službenoj stranici peticije te prema istraživanju udruge PaRiter navode kako se može pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kn.

“Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članu kućanstva koja menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo puno”, govore iz udruge.

Istraživanje je pokazalo ključne probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj kad govorimo o menstruaciji:

1. Menstrualni sram i stid
2. Nerazumijevanje i osuđivanje okoline
3. Nemogućnost održavanja odgovarajuće menstrualne higijene
4. Nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština
5. Nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije
6. Izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli udruga pariter (@udruga_pariter)

Ono što svi možemo učiniti jest podržati smanjenje “ženskog” poreza na 5 % kao prvi korak protiv diskriminacije te konačno uklanjanje stigme s menstruacije!

“Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojke osjećaju sram, ne idu u školu i propuštaju dio života! To je civilizacijska stvar koju je prihvatila većina zemalja Europske unije, ali ne i Hrvatska. Higijenske potrepštine za žene nisu luksuz, a ukidanje poreza na higijenske potrepštine prijeka je potreba”, govore iz udruge, a mi se jedino možemo složiti.

Iz udruge PaRiter navode i to kako je Vlada RH u više navrata odbila podržati prijedloge za smanjenje na minimalnu poreznu stopu od 5 %, čime pokazuje da zaboravlja na ustavne vrednote Republike Hrvatske – ravnopravnost spolova, odnosno rodnu ravnopravnost, a time zanemaruje i jedno od temeljnih načela EU-a.

Kad se u Saboru ponovno iznese prijedlog za smanjenje porezne stope, iz udruge PaRiter će peticiju uputiti Vladi RH i Saboru kako bi napokon učinili sve što je u njihovoj moći za ukidanje menstrualnog siromaštva.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Foto i izvor: Udruga PaRiter