Istraživanje je pokazalo da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima

by | 19 veljače, 2021
menstrualne potrepštine

Istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazalo je da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima jer su im preskupi.

Ovi poražavajući i beskrajno tužni rezultati odgovor su na Online upitnik koji je ispunilo čak 6084 žena koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana. Na službenoj stranici Udruge PaRiter stoji kako je više od trećine ispitanica (36,4 posto) navelo da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8,3 posto navodi da je to često, a 28,1 posto ponekad.

Više od 10 posto žena navelo je kako im se dogodi da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11,9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11,9 posto).

Njih 10 posto izjavilo je da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8,8 posto je navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. Manji udio ispitanica je bio u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4,7 posto).

U istraživanje je bilo uključeno i savjetovanje doc. dr. sc. Ana Marije Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci kako bi se o navedenim problemima moglo govoriti i iz aspekta obrazovanja, osiguranja uvjeta za održavanje menstrualne higijene, osiguravanje menstrualnih potrepština, izmjene poreznih politika te ekologije.

S obzirom na to da su brojke poražavajuće te da se niti jedna žena nikada ne bi trebala naći u situaciji u kojoj nema odgovarajuće higijenske potrepštine za menstruaciju, nadamo se da će rezultati ovog istraživanja donijeti potrebne promjene.

Foto; Annika Gordon/Unsplash