Zašto je Vladina odluka o nesmanjenju poreza na uloške i tampone poražavajuća za žene?

by | 27 ožujka, 2021

Odmalena nas uče kako je menstruacija nešto sramotno i gotovo prljavo. O njoj se govori u šiframa, a tamponi i ulošci nabavljaju se poskrivećki.

No menstruacija je posve prirodna stvar i dio žene s kojim se žensko tijelo i um susreću godinama svakoga mjeseca. Upravo zbog toga, ali i zbog dokazanog menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj, menstrualne higijenske potrepštine trebale bi biti besplatne za sve žene. Vođena činjenicom da u Hrvatskoj više od trećine žena mora štedjeti na ulošcima, saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš predložila je da se PDV na tampone i uloške smanji na pet posto.

Vlada Republike Hrvatske ovaj je prijedlog odbila te je tako ponovno odlučila ne smanjiti porez na menstrualne higijenske potrepštine, odbijajući time pomoći ženama iz naše države. Prisjetimo se, istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazalo je da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima. Na službenoj stranici Udruge PaRiter stoji kako je više od trećine ispitanica (36,4 posto) navelo kako im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, a njih više od 10 posto da ne mogu redovito mijenjati uloške i tampone. I dok besplatni ili manje oporezivani higijenski ulošci i tamponi ostaju samo daleki san, porez na silikonske implantate iznosi samo pet posto.

To znači da je menstruacija u Hrvatskoj luksuz, dok su silikonski implantati esencijalno dobro poput kruha i mlijeka. Ako se osvrnemo samo nekoliko tjedana iza sebe, uvidjet ćemo da su dvije Hrvatske srednje škole uspjele osigurati besplatne menstrualne higijenske potrepštine svojim učenicama. S druge strane, Vlada odbija otvoriti oči i shvatiti da su besplatni higijenski ulošci i tamponi pravo baš svake žene.

Nitko ne bira imati ili nemati menstruaciju, no mnoge žene zbog nemogućnosti redovitog mijenjanja ili kupovine higijenskih potrepština odlažu obveze poput odlaska u školu ili na fakultet. Dokle god Vlada ne omogući svojim građankama dostupnost menstrualnih higijenskih potrepština, Hrvatska će patiti od menstrualnog, ali i siromaštva ljudskosti. Ženama u Hrvatskoj još jednom se, na nešto drukčiji no jednako bitan način, pokazalo i reklo da su njihova prava na samom dnu ladice.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels