Makrame nam je super, a zbog radova ovih zaljubljenica, postao nam je još draži

by | 29 kolovoza, 2020

Makrame tehnika donedavno je bila pomalo zaboravljen način kako napraviti različite dekorativne detalje. No oni malo stariji sjećaju se kakav su hit takvi detalji bili 70-ih i 80-ih pa su svakako očekivali njegov povratak.

I evo ga! Danas možete na jako puno DIY blogova, radionica i YouTube kanala potražiti tutorijale kako naučiti ovu tehniku vezanja čvorova od kojih možete napraviti svašta: dekorativne detalje, viseće držače za lončanice cvijeća, nakit… No ako niste najvičniji radu rukama, možete na društvenim mrežama potražiti one koji su malo spretniji od vas, ili pak u svome domu gledati ove jako cool dekoracije.

Mitu Makrame

Jedan od takvih koji nam je zapeo za oko je profil Mitu Makrame, iza kojeg stoje blizankinje Mirta i Antonia, no Mirta je bila začetnica. “Cijeli život radim ručni rad pa sam tako preko pletenja, heklanja, šivanja došla do makramea i krenula istraživati njegovu zanimljivu povijest te razne varijante same izrade. Jako me se dojmilo to što se u vrlo kratkom roku tijekom procesa vezanja čvorova vidi sama struktura uzorka. Isto tako, upotreba prirodnih materijala (pamučna špaga, juta, drveni ostaci grana iz šume, drvene police) su me još više zainteresirale da se posvetim istraživanju makramea i u konačnici, izradi vlastitih proizvoda. Seka blizanka Antonia stigla je kao pojačanje te su sada iza Mitu Makramea dva para ruku”, kaže nam Mirta te dodaje da je uz malo istraživanja na internetu brzo usvojila temelj makramea krenuvši od osnovnih čvorova pa do onih zahtjevnijih.

“Kad se počnu nizati čvorovi, tek tada vidiš koliko je nešto zahtjevno i koliko će ti otprilike vremena trebati, a to sve ovisi o vrsti špage s kojom se plete, o dizajnu i o stručnosti. Trebalo nam je par mjeseci da se uhodamo u makrame svijet koji je nepresušan jer makrame nije samo vezanje čvorova. Prije svega, tu je priprema koja zahtijeva proučavanje vrste špage koja je idealna za proizvod koji želimo dobiti, mjerenje materijala prije samog pletenja/čvorićanja, skiciranje i razvijanje dizajna i napokon spajanje različitih čvorova u cjelinu.” 

Kod njih možete pronaći dekorativne proizvode za uređenje interijera i eksterijera kao što su makrame viseće police, visilice (držači za biljke), svijećnjaci, zidni dekori, nakit. Uostalom, ponudu pogledajte na njihovom Instagram ili Facebook profilu te Etsy shopu.

Fantea

Uz njih, za oko nam je zapeo i brend Fantea, iza kojeg stoji Mateja Fanuko, koja je u potrazi za hobijem sličnim heklanju pronašla makrame. “Počela sam ga proučavati i vrlo brzo isplela svoj prvi makrame samo u jednom čvoru na drvenoj vješalici. Makrame mi je ubrzo “ušao pod kožu” jer opušta i dalje je sve išlo prirodnim tokom. Kada bi god imala vremena primila bi se pletenja i tako sam učila sve više i više o makrameu iz dana u dan.”

“Učila sam i plela sama pomoću “napravi sam” videa na internetu”, kaže nam Mateja te dodaje da je za početno znanje dovoljna jedna makrame radionica, no za više su potrebni dani i dani vježbanja jer “za isplesti gusti makrame zidni ukras veličine 1 m x 1 m treba znanje, no i vještina, koja se stječe samo s vremenom.”

“Makrame je vrlo kompleksan i ima puno toga za naučiti te mi zato nakon tri godine pletenja nije dosadio”, kaže Mateja koja uspijeva raditi razne zidne dekoracije u raznim bojama i dimenzijama, makrame držače za cvijeće, takozvane makrame visilice, listove, privjeske, oznake za knjige i nakit, makrame tehnikom ukrašava cekere, odjeću… A sve to možete istražiti na njezinom Instagram profilu ovdje ili na njezinoj web-stranici ovdje .

Čiji rad još morate upoznati ako volite makrame, pročitajte na grazia.hr.