Kako kavu učiniti zdravijom: Boostajte svoj jutarnji napitak na 6 načina

by | 3 travnja, 2022
zdrava kava

Osim toga što razbuđuje, omiljeni jutarnji napitak može biti i čudesan za naše tijelo. Kako vaša jutarnja kava može biti zdravija, otkrivamo vam u nastavku.

Zaboravite uzeti dnevnu dozu vitamina? Niste jedini. Ali dnevna doza kave ne zaboravlja se, je li tako? Jeste li ikad pomislili da možete spojiti ovo dvoje?

Doista je moguće u jutarnji napitak ubaciti vitamine, antioksidanse i sve te nutrijente koji će nas učiniti zdravijima i vitalnijima. Tako možemo uživati u jutarnjoj kavi, a da u isto vrijeme napravimo i nešto korisno za naše tijelo i um. Evo kako možemo začiniti našu kavu…

Kako kavu učiniti zdravijom?

Cimet

Ako u jutarnju kavu ubacite malo cimeta, dobit ćete moćnu dozu antioksidanasa. Cimet se, naime, već tisućama godina koristi kao lijek. Studije su pokazale da ovaj začin štiti srce i mozak, jača imunološki sustav i poboljšava metabolizam.

Đumbir

Ovaj aromatični ljuti začin prepun je antioksidanasa i antiupalnih svojstava. Smanjuje bol u mišićima, snižava razinu kolesterola i poboljšava probavu. U kavi, naravno, koristite đumbir u prahu.

Gljive

Kava i gljive možda djeluju kao nespojiva kombinacija, no gljive zapravo imaju antiviralno i antiupalno svojstvo, jačaju imunološki sustav i sprječavaju brojne bolesti. Uz to su i jak prebiotik. Žličicu gljiva u prahu pomiješajte sa žličicom kave i pripremite napitak na uobičajen način. Pročitajte: Hidratiziraju li kava i čaj naš organizam? Odgovor je iznenađujuć

Kurkuma

Ovo žuto blago je jak antioksidans. Pomaže u detoksifikaciji, poboljšava probavu, a smanjuje i depresiju.

Maca

Čudesni maca prah balansira razinu hormona, podiže razinu energiju i libido, a prepun je i masnih kiselina i vitamina C.

Kakao

Čokolada i kava uistinu su sjajan tandem, zar ne? A kakao je moćan antioksidans, sadrži golemu količinu željeza, snižava razinu kolesterola, poboljšava raspoloženje i podiže motivaciju. Sasvim dovoljno razloga da ga konzumirate uz kavu.

Pročitajte: Proteinska kava je novi TikTok hit

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: Unsplash