Hidratiziraju li kava i čaj naš organizam? Odgovor je iznenađujuć

by | 19 studenoga, 2020

Ostati hidratiziran jedna je od krucijalnih stvari za cjelokupno zdravlje organizma, a ispijanje vode je najbolji način da to činimo.

Pa ako se kava i čaj rade s vodom, možemo li i to računati pod dnevnu hidrataciju? Odgovor je – može. Tijelo će vam apsorbirati i tekućine u obliku kave ili čaja, no vodu bez obzira na to ne smijete isključivati, posebno kada trenirate ili ste bolesni pa gubite dosta tekućine.

Šalica kave ne pruža jednaku hidrataciju kao ista količina vode, no bez obzira na to, može se računati kao dnevni unos tekućine. Budući da je kava prirodni diuretik i stimulans mjehura, te sadrži kofein, puno ljudi smatra da je samim tim i dehidrator organizma, ali nije ako ne pijete po nekoliko šalica kave ili čaja dnevno. Ono što biste trebali jest držati se jedne šalice kave dnevno uz dodatak vode. Hidratacija kavom će svakako biti manja nego čistom vodom, ali unos tekućine se itekako broji.

Čaj također sadrži kofein, no znatno manji nego kava. Ako popijete šalicu čaja to se računa kao da ste popili ¾ šalice vode, dok je s biljnim čajevima drugi slučaj. Budući da ne sadrže kofein – jednak su ekvivalent vodi.

Kad pričamo o različitim tipovima kave i čajeva s okusima, crna kava ili čaj neće biti jednako hidratizirajuća kao što su to latte (računate 1 šalicu kao da ste popili pola šalice vode) ili bilo kakve alternativne izvedenice kava i čajeva. Iako se mlijeko inače ne računa kao dobar izvod hidratacije, dokazano je da rehidrira nakon treninga, pa čak i bolje od nekih sportskih napitaka. Naravno, bitno je da latte napici ostanu bez šećera budući da napici sa šećerima mogu dovesti do dehidracije prije negoli napici bez šećera.

Foto: Pexels