Kako izraziti svoje osjećaje u vezi a da ne povrijedite partnera

by | 4 siječnja, 2021

Koliko vam je ugodno kad razgovarate o svojim osjećajima s partnerom? Pada li vam to lako, ili činite sve da izbjegnete tu temu? Imati na umu nekoliko savjeta za razgovor o svojim osjećajima u vezi moglo bi biti upravo ono što trebate kako biste se otvorili kad vam ne ide lako na ovom polju. Znajte da ako ne razgovarate o svojim osjećajima, vjerojatno ćete propustiti neke uistinu važne mogućnosti povezivanja sa svojom drugom polovicom. 

Stručnjaci za pronalaženje partnera utvrdili su da je dijeljenje osjećaja u vezi presudno za izgradnju međusobnog povjerenja, sigurnosti i poštovanja – naravno, ako ste u stanju podijeliti svoje emocije bez osjećaja srama ili nesigurnosti.

Možda će vas to iznenaditi, ali na puno načina internet zaljubljivanje može biti intenzivnije u pogledu dijeljenja emocija s partnerom nego s nekim koga ste osobno upoznali, u realnom životu. Možda je to zato što nam internet olakšava da se iskažemo i dijelimo najdublje emocije u objavama na profilima svojih društvenih mreža.

Ako vam se razgovor o vlastitim osjećajima čini kao unutarnja borba, niste sami. Istraživanje o ranjivosti pokazuje nam da je često najteže biti ranjiv s najbližima, uključujući svog partnera. Nagrada prihvaćanja nakon ranjivosti s partnerom vrlo je velika i ispunjavajuća, ali i rizik da vas najbliža osoba povrijedi kad joj otvorite srce također je vrlo velik. 

Iz tog razloga često je lakše prikriti svoje osjećaje i ne biti ranjiv s partnerom. Međutim, na kraju, zaštita osjećaja i zaštita od partnera općenito samo uništava intimu i ne pomaže u povezivanju para. Mali trenuci prihvaćanja i empatije mogu uistinu ojačati vezu koja će postati sigurno utočište za svakog partnera. Dakle, evo kako promijeniti dinamiku.

1. Prvo sami shvatite svoje osjećaje

Prvi korak da vam bude ugodnije s vašim osjećajima i izražavanjem istih svom partneru jest provesti neko vrijeme u razumijevanju i upoznavanju svojih emocija. Jedan od sjajnih načina za to je vođenje dnevnika. 

Često je razlog neidentificiranja i ranjivosti s partnerom u vezi s našim osjećajima taj što ne uzimamo vremena da definiramo svoje osjećaje i sami ih obradimo sa sobom. Sa svojim partnerom možete imati jak i dubok odnos samo ako ga imate i sa sobom samima.

2. Koristite “osjećam” izjava

Ako radite na tome da budete otvoreni prema svojim osjećajima, korištenje “osjećam” izjava sjajan je početak. Jedan od strahova u izražavanju osjećaja, posebno ako su negativni kao rezultat nečega što se događa u vezi, možda postoji zato što se bojimo da će se naš partner uznemiriti ili zauzeti obrambeni stav. 

Kad se usredotočimo na ponašanje, a ne na osobu koja utječe na naše osjećaje, to pomaže smanjiti krivnju i povećati fokus na emocijama.

3. Usredotočite se na dublje osjećaje

Ako se trudite razgovarati o svojim osjećajima, predlažemo da odvojite vrijeme kako biste došli do “korijena” onoga što osjećate i tek onda razgovarate s partnerom. Često kad smo ljuti, postoji dublja emocija koju maskiramo svojim bijesom. To može biti strah ili tuga. 

Prepoznavanje dubljih osjećaja pomaže poticanju daljnje povezanosti, a ne zadržavanju na reaktivnome mjestu. Prijelazite do onoga što psiholozi nazivaju reflektirajućim mjestom.

4. Sjetite se da je biti otvoren jednako bitno za vašeg partnera koliko i za vas

Nije lako biti ranjiv, zbog čega je to dar koji dajete ne samo sebi nego i partneru. Važno je biti otvoren jer emocionalna otvorenost vašem partneru daje nešto što mu treba: sigurnost. Svi se trebamo podsjetiti na to da smo dovoljni, da smo posebni, da smo voljeni. Dakle, kad je par ono što se u stručnim krugovima naziva “emocionalno nag”, ljudi u njemu daju jedni drugima dar sigurnosti da će biti sigurni i voljeni. A to dovodi do čvršće povezanosti.

U konačnici, glavno saznanje ovdje je da ne morate znati točno kako razgovarati o svojim osjećajima odmah. Sve se svodi na to da je u pitanju proces i ulaganje truda. S vremenom će biti bolje, ali čak i samo prvi korak – spoznaja da je to nešto na čemu želite raditi – sjajan je početak.

Foto: Unsplash