10 food trendova za 2022. godinu na koje trebate obratiti pažnju

by | 27 siječnja, 2022
hibiskus

Nakon što smo vam predstavili food trendove koje je objavio Waitrose, britanski trgovinski lanac, na red je došao i godišnji izvještaj stranice Whole Foods Market.

Kraj godine ono je uzbudljivo doba kad se podvlače crte i rade planovi za budućnost, a ja uvijek jedva čekam da bude objavljen godišnji izvještaj stranice Whole Foods Market, koji na osnovi potražnje kupaca daje predviđanja za to koje će namirnice biti u trendu u sljedećoj godini.

I ne, nemojte me pogrešno shvatiti! Ne pratim slijepo trendove, niti smatram da to treba činiti, već se veselim mogućnosti da zahvaljujući takvom izvještaju otkrijem nešto novo, te da unesem poneku drugačiju, zdravu i ekološki savjesnu naviku u svoju prehranu. Dakle, evo što se našlo na listi food trendova za 2022. godinu!

10 food trendova za 2022. godinu

1. Ultraurbano vrtlarenje: Neprestane inovacije u domeni uzgoja povrća vode ka tome da se razvijaju tehnologije koje omogućavaju da uzgajamo jestivo bilje i na potpuno neočekivanim mjestima.

2. Yuzu: Prva aroma na ovogodišnjoj listi. Ovaj citrus, koji potječe iz Japana, Koreje i Kine, postaje sve popularniji na zapadnim tržištima, i već pronalazi svoje mjesto u proizvodima poput preljeva za salate, sirupima ili majonezama, piše u izvještaju stranice Whole Foods Market.

Pročitajte: Miso pasta – Koje su zdravstvene koristi ove namirnice?

food trendovi 2022 godina

3. Tzv. redukcionizam… u uporabi životinjskih proizvoda: Ovaj trend nastavlja se na sve veću popularnost biljne prehrane (plant-based) i predstavlja zapravo njezinu “umjerenu struju”. Što to znači? Da oni koji nisu spremni u potpunosti se odreći mesa – ali su svjesni značaja biljne prehrane i za vlastito zdravlje, i za zdravlje planeta – meso i ostale životinjske namirnice mogu konzumirati u malim količinama, birajući najkvalitetnije i ekološki najprihvatljivije, poput organski uzgajanog mesa ili jaja iz podnog uzgoja.

4. Hibiskus: Druga aroma na Whole Foods Market listi trendova za 2022. godinu – hibiskus – proizvodima u kojima se koristi daje žarku boju i snažan, osvježavajući okus. Iako smo ga dosad ponajprije koristili za čaj, u nadolazećem periodu očekujte da ćete naići na okus hibiskusa u namazima, jogurtima, proteinskim praškovima…

5. Bezalkoholna pića: Sve više kompanija odlučuje se za proizvodnju bezalkoholnih verzija omiljenih pića, što ujedno otvara mogućnost da mokteli, bezalkoholni kokteli, postanu popularniji od koktela koji izazivaju mamurluk sljedećeg jutra.

6. Žitarice koje su dobre za planet: Ovaj trend odnosi se na način uzgoja žitarica. Sve se više obraća pažnja na njihovu ulogu u ekosustavu i traže se “ratarske prakse koje će pozitivno utjecati na kvalitetu zemljišta”, objašnjava Whole Foods Market.

7. Suncokretove sjemenke: Probijaju se ka vrhu radeći sebi mjesto u ponudi maslaca od različitih orašastih plodova. Prema Whole Foods Market listi, u nadolazećem periodu, osim u maslacima i namazima, sjemenke suncokreta naći ćete u krekerima, zamjenama za mlijeko, pa čak i u bazama za biljne sladolede.

Pročitajte: Oštrik – supernamirnica o kojoj svi pričaju u posljednje vrijeme

food trendovi 2022

8. Moringa: Iako se u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini koristi tisućama godina, moringa je novi superfood trend za 2022. Osim u suplementima, očekujte je i u različitim barovima i grickalicama.

9. Funkcionalni pjenušavi napitci: Napitci koji su korisni za zdravlje i prirodno pjenušavi, poput kombuche, bit će sve češći na policama supermarketa.

10. Kurkuma: Još jedan sastojak koji se u ayurvedskoj kuhinji koristi tisućama godina – kurkuma – postat će još popularniji nego što je to bio prethodnih godina. Viđat ćemo je i u proizvodima poput müslija ili zobenih kaša, u kiselom kupusu, biljnim sladoledima…

Nadam se da će i vama ovaj kratki pregled food trendova biti koristan i da ćete među odluke za 2022. godinu uvrstiti barem jednu koja se tiče zdravijeg načina prehrane. Predlažem da to bude: Jest ću više povrća! <3

Pročitajte: Keto je službeno najmanje zdrava dijeta 2022. godine. Evo koje su među prvima

 

Tekst: Jasmina Ubiparip, lepotaizdravlje.rs

Foto: Lana_M, AnnaNahabed, Irina Lev sve iStock via Getty Images Plus