Miso pasta: Koje su zdravstvene koristi ove namirnice?

by | 8 siječnja, 2022
Miso pasta

Miso pasta je tradicionalni dio japanske i kineske kuhinje, a sve je popularnija i kod nas. Otkrijte njezine zdravstvene koristi!

Na japanskom, miso znači “fermentirane sjemenke”, a miso pasta radi se od fermetirane soje i zrna. Postoji više vrsta miso paste, a ono što je svima zajedničko je to da su bogate proteinima. Uz to, budući da aktivira peti okus, takozvani umami, miso se može koristiti u pripremi juha, variva, paprikaša, marinada i preljeva za salate.

Miso dolazi u raznim oblicima, a tekstura ovisi o samoj pripremi. Isto tako, postoji i podjela na boju miso pasti, pa tako imamo:

1. Bijeli miso koji se radi od soje i riže.
2. Žuti miso koji se fermentira duže i najprilagodljiviji je kad je priprema jela u pitanju.
3. Crveni miso sadrži veliku količinu soje i fermentira se oko tri godine. Okus mu je slaniji i aromatičniji te se uglavnom koristi u pripremi paprikaša.
4. Miso od ječma je slatkast i ima blažu aromu.

Pročitajte: 4 recepta za miso juhu koja pomlađuje i jača imunitet

Miso pasta – 5 zdravstvenih koristi

Zdravlje organa za probavu

Proces fermentacije podržava razinu probiotika u našim crijevima, a samim time, miso pomaže kod probave. Uz to, može izbalansirati razinu bakterija u našem probavnom traktu.

Vitamini

Studije su pokazale da ove bakterije utječu na bolju apsorpciju vitamina u tijelu, a najviše vitamina K i B12. Ovo znači da konzumiranjem fermentiranih namirnica poboljšavamo nutritivni status i druge hrane. Proces fermentacije također uklanja toksine iz namirnica.

Rizik od karcinoma

Redovita konzumacija miso paste može smanjiti rizik od raka dojke, osobito kod žena koje su prošle kroz menopauzu. Smatra se da do ovoga dolazi zbog toga što miso sadrži izoflavone. Isto tako, ova namirnica prebogata je antioksidansima.

Imuni sustav

Budući da je bogat probioticima, miso povoljno djeluje na naš imunološki sustav i pomaže mu da se obrani od infekcija. Redovita konzumacija ove namirnice može smanjiti i potrebu za antibioticima u slučaju infekcije.

Zdravlje mozga

Mozak i želudac usko su povezani, a istraživanja su pokazala da fermentirana hrana ima pozitivan utjecaj na kognitivno zdravlje. Uz to, smanjuje simptome depresije i anksioznosti.

Pročitajte: Fermentirana hrana vrlo je bitna za zdravlje tijekom jeseni i zime, evo što i kako jesti

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: luknaja/iStock/Getty Images Plus