Kombucha: Od male kuhinje i velikih snova, do Ekipinog napitka i eliksira zdravlja

by | 21 veljače, 2021
kombucha

Uvijek se oduševimo kad probamo nove proizvode malih domaćih proizvođača i svakim zalogajem, ili u ovom slučaju gutljajem, osjetimo svojevrsni ponos kada znamo da je sve krenulo iz jedne male kuhinje, od velikih snova i lijepog prijateljstva.

Od ideje do realizacije bili su potrebni mjeseci, ali zato danas imamo Ekipu koja je složno raspodijelila svoje poslove i došla do proizvoda bez kojeg nam danas više ne prolazi dan. Riječ je o šest prijatelja – Almiri, Mariu, Roku, Zdravku, Ivoni i Maji zbog kojih danas pijemo kombuchu, piće podrijetlom iz Kine ili Japana koje okusom podsjeća na gazirani napitak, a nevjerojatno je zdravo za cijeli organizam. Kombucha sadrži probiotike, enzime, vitamine B-kompleksa, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline, a genijalna je u borbi protiv bakterija. Ipak, ono što nam se najviše sviđa kod Ekipine kombuche je paleta različitih okusa i djelovanje na probavni sustav koji se ustabili već nakon nekoliko dana redovite konzumacije.

S obzirom na to da nas je kombucha toliko oduševila, poželjela sam čuti i Ekipinu priču, od ideje, do finalnog produkta koji ispijam i sada dok pišem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli EKIPA Kombucha (@ekipa.hr)

Za kombuchu znamo jer se sve više popularizira na ovim prostorima, no još uvijek je ona rijetkost za kupiti na tržištu. Kad ste vi krenuli u svoju priču i kako je prihvaćena kod nas na tržištu?

Ideja o pokretanju proizvodnje kombuche se rodila prije otprilike godinu i pol, tijekom života i rada dijela Ekipe u Australiji, gdje je ona odavno prihvaćena kao “normalno” piće koje se prodaje u trgovinama i ugostiteljstvu, a posebno je popularna među zaljubljenicima u fitnes i ljudima koji vode zdravi stil života. Pokrenuti željom da kombuchu populariziramo i u Hrvatskoj, bacili smo se na proučavanje proizvodnje na komercijalnoj razini. Čvrsta odluka je pala prije godinu dana i osnovana je Ekipa.
Trebalo nam je oko šest mjeseci kako bismo napravili potreban iskorak od kombuche iz kućne radinosti do proizvoda za tržište. Upravo je period kućne radinosti bio najzabavniji, jer bismo se nalazili na večernjim druženjima, kako bismo kušali nove okuse, a druženja bi često završavala eksplodirajućim bocama i čišćenjem nereda. Paralelno s eksperimentiranjem u vlastitoj kuhinji, pročitali smo desetke znanstvenih radova, posjetili još toliko foruma, pogledali stotine videa, pohodili seminare po Europi i raspitivali se gdje god nam je palo na pamet. Nakon toga nam je trebalo još oko pola godine da usavršimo proces proizvodnje, jer je pravo umijeće samo s prirodnim sastojcima te bez pasterizacije postići dovoljan životni vijek i standardizaciju proizvoda.

Kombucha je kod nas već dobro prihvaćena među ljudima koji se trude voditi zdravi stil života, paze na prehranu, ili imaju probavnih poteškoća. Oni koji se prvi put susreću s ovim pićem se uglavnom pozitivno iznenade jer nisu prije probali ništa slično.

Po čemu se vaša kombucha razlikuje od ostalih? Ima li išta drukčije od one koju radimo doma?

Od ostalih, uglavnom uvoznih, kombucha na domaćem tržištu se razlikujemo po tome što smo nastojali pogoditi ukus našeg podneblja. Zbog lokalne proizvodnje je kraći lanac opskrbe, što omogućuje da naša kombucha bude nepasterizirana, kakva je i jedina prava.

Naša kombucha je izrađena po tradicionalnoj recepturi, kakva se od ranije spravljala po domovima. Kad radite kombuchu kod kuće za vlastite potrebe, malo toga može krenuti po zlu, ako se držite osnovnog recepta. Međutim, ako je vaš cilj proizvodnja za šire tržište, onda je to potpuno druga igra. Pravo je umijeće samo s prirodnim sastojcima te bez pasterizacije postići životni vijek proizvoda od šest mjeseci, ali to su ipak tehnološki procesi čije poznavanje razlikuje kućne majstore od profesionalnih proizvođača.

Vas šest prijatelja uključeno je u ideju i u razradu. Kako se dogovarate tko je zadužen za što i tko je zadužen za što?

Podjela uloga došla je prirodno, na našu sreću. U skupini od pet ljudi svatko ime različite afinitete, pa smo odlučili to i iskoristiti.

Almira je glavna u proizvodnji (head brewer) i kao takva je najzaslužnija za razvoj palete okusa. Ostali članovi su na razvoju okusa radili kao stručni žiri, pokušavajući što bolje pogoditi nijanse koje bi se mogle svidjeti hrvatskom tržištu, a zapravo smo samo slušali vlastito nepce.
Mario se ponajviše bavi istraživanjem tržišta i marketingom, Roko prodajom, nabavom i logistikom, dok je Zdravko na sebe preuzeo administrativne poslove te usklađivanje s regulativom.
Ivona pomaže oko administracije i pravnih poslova, dok Maja pomaže voditi aktivnosti na društvenim mrežama.

Svi, naravno, uskačemo kada je potreban dodatan par ruku u proizvodnji, ali i kad je u pitanju bilo koja od gore navedenih aktivnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli EKIPA Kombucha (@ekipa.hr)

Proizvod je veganski, u staklenoj ambalaži, što znači da se može reciklirati. Osim toga, recite nam kakve sve beneficije ima kombucha i što bi rekli laiku, kakvog je okusa?

Osim što je pogodna za vegane, naša kombucha je i bez glutena. Ona je idealna alternativa preslatkim gaziranim sokovima na tržištu. U 100 ml sadrži samo 3 grama šećera, dok ga tradicionalni sokovi sadrže i do četiri puta više. Obiluje i organskim kiselinama koje su zaslužne za prepoznatljiv reski okus kombuche. Najvažnija prednost leži u procesu fermentacije, kojim nastaju “dobre bakterije” s probiotskim svojstvima, a one pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore, pospješuju rad probave te poboljšavaju imunološki sustav. Vitamini B-kompleksa, i vitamin C dopunjavaju njene blagodati, a doprinosi i detoksifikaciji organizma.

Bez obzira na sve svoje beneficije, nije preporučljiva za trudnice zbog malog udjela alkohola koji sadrži. Što se još ne preporučuje s kombuchom? 

Zbog nepasteriziranosti te jako malog udjela alkohola, koji se zadržava ispod 0,5 %, za svaki slučaj ne preporučujemo kombuchu tijekom trudnoće. Budući da je svatko drukčiji, predlažemo da po malo uvodite kombuchu u svoju prehranu. Preporučujemo da započnete s bočicom (250 ml) dnevno. Neki se odmah zaljube u okus, dok drugi primijete kako im pomaže s probavnim, a posebno crijevnim tegobama. Slušajte vlastiti organizam i odlučite koliko je najbolje za vas!

Kakav vam je dugoročni plan, hoće li biti još novih okusa, možda, online shop?

Definitivno želimo razvijati i druge zdrave napitke te učiniti kombuchu sastavnim dijelom svakog kućanstva i popularizirati je među svim dijelovima društva. Isto kao što danas nitko ne zove vino “fermentirano grožđe”, tako se nadamo da će u budućnosti kombucha biti prepoznatljiva i prerasti definiciju fermentiranog čaja. Željeli bismo u budućnosti napraviti i sezonske, limitirane serije okusa za zimu i ljeto. Mogućnosti su beskrajne. Online shop je u pripremi, jer želimo da svatko bude udaljen od svoje bočice Ekipa kombuche jednim klikom.

Foto: Ekipa