Crveno meso povezano je sa zdravstvenim problemima. Evo kako ga manje jesti

Neovisno o tome želite li početi jesti raznovrsnije ili aktivno smanjiti unos crvenog mesa, ovo su odlični savjeti

by | 1 prosinca, 2021
Evo kako smanjiti meso bez velikih promjena

Sve se više ljudi trudi jesti manje mesa, iz ovih ili onih razloga. Čak smo i pisali o fleksitarijanskoj prehrani koja je uzela sve više maha diljem svijeta, a u konačnici uključuje unos više vrsta proteina i više povrća. Ako ste među njima, prema studiji nedavno objavljenoj u časopisu Global Health, kao i prema mnogim drugima, čini se da je to sasvim dobra ideja.

Pročitajte više: Najbolje zamjene za meso iz kojih ćete dobiti potrebne proteine

Utvrđeno je da je “globalno povećanje trgovine crvenim i prerađenim mesom, a time i konzumacije, pridonijelo naglom porastu nezaraznih bolesti povezanih s prehranom (kao što su rak, bolesti srca, dijabetes i moždani udar). Nije sve crno-bijelo, no svodi se na to da je umjerenost, kao i uvijek – ključna.

Istraživanja su pokazala da smanjenje konzumacije mesa ima zdravstvene koristi, čak i ako se ne ide na potpunu vegetarijansku prehranu: gore spomenuta fleksitarijanska ili poluvegetarijanska prehrana mogu donijeti metaboličke prednosti, uključujući smanjeni rizik od nekih od gore navedenih nezaraznih bolesti, kao što je dijabetes, uz smanjenje visokog krvnog tlaka, prema pregledu 25 studija iz 2016. godine objavljenom u Frontiers in Nutrition. Ove vrste prehrane mogu također promicati zdrav, raznolikiji mikrobiom (svi mikroorganizmi koji žive u vašem probavnom sustavu) budući da se dobre bakterije u vašem crijevu hrane tim biljnim vlaknima.

Pročitajte više: Niste fan zelenih smoothiesa? Ova 4 mogla bi vas razuvjeriti

Postoje čak i prednosti izvan vašeg tijela za smanjenje mesa. Široko rasprostranjena smanjena potrošnja mesa izravno je povezana s nižim stopama emisija stakleničkih plinova, što pomaže u suzbijanju učinaka klimatskih promjena. Osim toga, ovisno o tome kako to radite, punjenje košarice većinom povrćem, voćem, grahom, orašastim plodovima i žitaricama također može pomoći u smanjenju vaših troškova za hranu, prema istraživanju u časopisu Journal of Hunger & Environmental Nutrition.

Međutim, bez obzira na to koliko želite smanjiti konzumaciju mesa, može vam se činiti neodoljivim prilagoditi način prehrane koji slijedite godinama. Iako djeluje kao dramatična promjena, zapravo uopće ne mora biti toliko nedostižno. Ključ je u poduzimanju malih koraka, a evo koji su to i koji će vam pomoći u značajnim promjenama, koje nećete niti osjetiti!

Kako jesti manje crvenog mesa?

Planirajte unaprijed

Ovo će vam na početku djelovati kao puno posla, ali vidjet ćete da vam je najteže sada – kad planirate jedan do maksimalno dva obroka i onda ostatak tjedna stojite ispred hladnjaka i nemate pojma što da napravite, ili bacite ostatke hrane. Planiranje hrane će vam, osim organizirati raznovrsnost jela, omogućiti i da svu hranu iskoristite čime ćete dugoročno i uštedjeti.

Počnite sa samo jednim danom bez mesa u tjednu

Da biste uveli više biljnu prehranu, ne morate to učiniti preko noći. Za početak, počnite s jednim danom u tjednu kada jedete proteine koji nisu od mesa. A nakon dva tjedna, uvedite dvaput. Puževim korakom, ali svakako možete bolje ustanoviti što vam odgovara i pomoći svojem tijelu da se prilagodi.

Iskoristite doručak

Neka vam svaki doručak bude potpuno na biljnoj bazi. Koristite zobene, palačinke od cjelovitih žitarica prelivene maslacem od lješnjaka, kajganu s gljivama i paprikama, smoothie… Zapravo, šanse su već velike da ujutro jedete mesno!

Isprobajte tofu, seitan ili tempeh

Tofu, seitan i tempeh su daleko najsvestranije alternative mesu i peradi, a unatoč tome da se za njih često misli da su bezokusne, stvar je samo u tome da ih morate marinirati. Također, ako ih želite peći, držite se čvrstog, a ne silken tofua (koji je više za slastice – da, možete i sladoled napraviti ili puding od tofua!), koji ima najmesniju teksturu – i nemojte se suzdržavati od začina kao što su svježe bilje, začini, umak od soje ili citrusi.

Pročitajte više: 5 jednostavnih marinada uz koje će tofu biti neodoljiv

Probajte jedan dan ispeći marinirani narezani tofu u pećnici i dodati ga u sendviče ili salate. Ili ako želite da postane hrskav bez prženja, ubacite tofu narezan na kockice u žlicu kukuruznog škroba prije pečenja ili pirjanja.