3 recepta sa seitanom koja ćete obožavati

by | 19 kolovoza, 2020

Seitan je namirnica koju obožavaju i mesožderi, baš zato što ima okus poput mesa.

Iako je napravljena od pšenice, ona pripremom, okusom i izgledom podsjeća na meso te je jedan od najboljih izvora proteina u vegetarijanskog i veganskoj prehrani. Zbog niske energetske vrijednosti, poželjna je namirnica u dijetalnoj prehrani: 100 grama seitana ima oko 100 kalorija, 2 grama ugljikohidrata i 1,78 % masti, a daje vitalnost i snagu. On se sastoji uglavnom od vode i pšeničnog brašna, pa ako ne podnosite gluten on nije za vas, no za sve druge koji muku muče na koji način ga pripremiti, tu smo da vam olakšamo muke. Čak i ako ne pronalazite recepte online, tretirajte ga poput piletine i sigurni ste da će vam odlično ispasti. Kupovali ga gotovog ili ga radili sami, ovo je namirnica od koje možete pripremiti stotine jela, a u nastavku mi vam donosimo naša tri najdraža recepta.

Seitan cordon bleu pohane rolice

Sastojci:

3 kriške seitana
2 žlice senfa
2 žlice sojina umaka
visoko oleinsko ulje za prženje
Smjesa za paniranje: 1 šalica krušnih mrvica, 2 žlice mješavine sjemenki (sezamove, bučine, suncokretove)
Nadjev: 1 mrkva, 3 sušene rajčice, 2 kriške dimljenog tofua
Tempura: 1/2 šalice brašna T 850, voda, sol (himalajska)

Priprema:
Seitan odreske marinirajte nekoliko sati u mješavini senfa i sojina umaka. Povrće i dimljeni tofu narežite na trakice, a sjemenke pomiješajte s krušnim mrvicama. Napravite tempuru (smjesa slična onoj za palačinke). Na odreske stavite trakicu povrća i dimljenog tofua, zarolajte i učvrstite čačkalicom. Rolice stavite u brašno, uronite u tempuru pa uvaljajte u smjesu za paniranje. Pržite u dubokom ulju. Poslužite uz prokuhano zeleno povrće i umake, primjerice majonezu od sojinog vrhnja ili s preljevom od tofua i kurkume.

Seitan stir fry

Sastojci:
400 g seitana, narezanog na kockice
2 žlice soja sosa
komadić svježeg đumbira
režanj češnjaka
1 tikvica
2 crvene paprike
1 luk
1 žlica pinjola
sol

Priprema:
Pripremite marinadu od soja sosa, zgnječenog češnjaka i naribanog đumbira pa uronite narezani seitan na oko sat vremena. U međuvremenu narežite tikvice na polumjesece, paprike na dugoljaste komadiće i luk na sitne trakice. Marinirani seitan popržite u dubokom ulju pa stavite na papirnati ubrus da se ocijedi. Na preostalom ulju ispecite tikvicu i papriku, zatim dodajte luk, posolite i još kratko pirjajte. Na tavici lagano popržite pinjole bez dodavanja masnoće pa posipajte po gotovom jelu.


Seitan bolonjez

Sastojci:

30 dag seitana
20 dag dimljenog seitana
1 luk
3 žlice suncokretovog ulja
2 žlice maslinovog ulja
400 ml bio pasirane rajčice
na vrh žličice muškatnog oraščića
malo himalajske soli
malo suhog bosiljka
2 žlice peršina (po mogućnosti svježeg)

Priprema:
Na suncokretovom ulju 2-3 minute pirjajte luk narezan na kockice pa dodajte sitno narezani seitan i ostavite pirjati dok se ne počne lijepiti za dno lonca. Dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte još 15 minuta. Umiješajte maslinovo ulje, sol i suhi bosiljak. Neka proključa, a zatim ugasite plamen i dodajte origano i peršin.

Foto: Nadine Primeau, Nerfee Mirandilla/Unsplash