Zbog ovog prženog tofua s povrćem nećete moći dočekati vrijeme ručka

by | 24 listopada, 2020

Tražite li ideju za hranjiv, ukusan i, najvažnije, brzi ručak, prženi tofu uz sezonske namirnice bit će pun pogodak!

Nakon što nas je Matei Negovetić s bloga Plant-based Full of Taste poučio kako pripremiti seitan u umaku od gljiva, ovog se puta bacamo na jednu od najzahvalnijih namirnica za sve one koji ne konzumiraju meso – tofu.

“Tofu u novom izdanju, paniran i pržen u ulju, predstavlja odličan ručak ili večera. Uz sezonske namirnice – batat i mrkvu iz pećnice, izvrsna je kombinacija za brzo i ukusno jelo”, poručio je Matei.

Pohani tofu, pečeni batat i mrkva

Sastojci (za 3 osobe):
400 g tofua
100 g glatkog brašna
3 žlice lanenih sjemenki
100 ml biljnog mlijeka
50 ml vode
150 g krušnih mrvica
suncokretovo ulje
1 kg batata
1 kg mrkve
začini: sol, papar, curry, crvena paprika, maslinovo ulje, umak od soje, teriyaki umak

Recept:
1. Tofu zamotajte u papirnati ručnik i pritisnite ga nečim težim te ga ostavite najmanje sat vremena da višak tekućine izađe iz njega. Nakon toga ga narežite na kockice te ga marinirajte pola sata u soja sosu, teriyaki umaku, curryju i crvenoj paprici.

2. Paniranje tofua – u jednu posudu stavite brašno, u drugu lanene sjemenke, vodu i mlijeko i ostavite 10-ak minuta da bi dobili strukturu “jaja”. U treću posudu stavite krušne mrvice koje dodatno začinite solju i curryjem. Uvaljajte komadiće tofua redom u brašno, lanene sjemenke i krušne mrvice.

3. Pržite u vrućem ulju nekoliko minuta, dok ne postane hrskav. Stavite ga na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.

4. Batat i mrkvu narežite na željene komadiće (prutiće), začinite soli, paprom, maslinovim uljem, umakom od soje i curryjem te stavite peći u pećnicu na 200 °C oko 35-45 minuta.

Foto: Pexels