
Top izbor orašastih plodova s niskim udjelom ugljikohidrata
Iako ljudi već godinama pokušavaju izbjeći ugljikohidrate, istraživanje je pokazalo da se prosječna osoba ugljikohidrata ne treba bojati. Hrana...
Njegova je vrijednost prvi put zapažena diljem Azije, gdje je bio i ostao prehrambenim kraljevićem. Na Zapad stiže nešto kasnije, a danas ga u nekoliko formi možemo pronaći u redovitoj ponudi u supermarketu.
Prvi put spominje se 950. godine u Kini, gdje se na mandarinskom izgovara doufu, a tek 1182. u Japanu poznatiji je pod nazivom “Tofu” – kakvim ga znamo danas. Teorija slučajne koagulacije kaže kako je tofu izumljen slučajno kada je netko začinio juhu od soje nerafiniranom soli (koja je sadržavala prirodni nigari) i primijetio kako su se počeli formirati grumenčići. Zatim, nekolicina tvrdi da je došao s budističkim svećenicima iz Indije, a drugi dio kaže da su ga izumili u mongolskim plemenima na granici Kine. Nutritivno gledano, tofu je vrlo vrijedna namirnica. U veganskoj prehrani važan je izvor bjelančevina. Naime, u 100 g ima oko 150 kalorija, potpunog je aminokiselinskog profila te ovisno o proizvođaču, ima 10 do 20 g proteina. Niskog je udjela ugljikohidrata uz malo veći udio nezasićenih masnih kiselina. Osim toga, dobar je izvor kalcija, kalija i fosfora. Vrlo se lako probavlja (95 %), a iskoristivost bjelančevina je više od 60 %, no ima neutralni okus zbog kojeg ga mnogi ne vole. Čak i ako ste samo kuhar iz gušta, sigurno znate da ključ okusa leži u začinima, a ništa drukčije nije ni u ovom slučaju. Ključ ukusnog i različitog tofua leži u marinadama. Bez brige, nisu komplicirane za napraviti, samo pustite nekoliko sati da odstoji u njoj.
Foto: Unsplash