Jeste li čuli za krumpirovo mlijeko i “klimatarijanstvo”? Ovo su trendovi u prehrani za 2022.

Trendovi u prehrani u 2022. uključivat će krumpirovo mlijeko te ono od graška i lješnjaka

by | 8 studenoga, 2021
Krumpirovo mlijeko

Prema Waitroseu, britanskom trgovinskom lancu, food trendovi sljedeće godine ukjučivat će krumpirovo mlijeko te hranu punu umamija – začina koji aktivira naš peti okus. U svom godišnjem izvješću o hrani i piću, supermarket je predvidio da će novi potrošački trendovi postati popularni u Britaniji, ali i diljem Europe.

Pročitajte više… Španjolska će zabraniti reklamiranje nezdrave hrane i pića djeci

Najintrigantniji razvoj je krumpirovo mlijeko, koje je u Švedskoj izumila tvrtka Veg, a tu su i drugi, zanimljivi alternativni mliječni proizvodi – grašak, zob i lješnjak, za koje proizvođači kažu da koristi manje CO2 od tradicionalnih sorti, da je u potpunosti veganski i vrlo hranjiv.

Osim toga, smatra se da će se pojačati prehrana koja uključuje svijest o utjecaju na klimatske promjene, takvozvano “klimatarijanstvo”. Riječ je o prehrani usmjerenoj na smanjenje ugljičnog otiska pojedinca, gdje se klasični goveđi hamburgeri rade s pola mesa, pola leće, na primjer, a brinu se i o pakiranjima. Fokusira se na utjecaj hrane na okoliš, a ne na ono što ljudi zapravo jedu. Prioritet je, očekivano, smanjenje ukupnih emisija.

Pročitajte više… Ova namirnica zaslužna je za smanjenje visceralnih masnoća kod žena

A kako će stvarno biti – vidjet ćemo tek sljedeće godine!

 

Foto: Unsplash