Ova namirnica zaslužna je za smanjenje visceralnih masnoća kod žena

Mijenja distribuciju visceralnih masnoća kod žena, kako pokazuje kontrolirana studija

by | 27 listopada, 2021
Avokado tost

Prema novoj studiji, samo jedan avokado dnevno mogao bi pomoći u preraspodjeli visceralnih masnoća kod žena prema zdravijem profilu. Stotinu odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću sudjelovalo je u kontroliranom ispitivanju koje je osiguravalo jedan obrok dnevno tijekom 12 tjedana.

Žene koje su konzumirale avokado kao dio svakodnevnog obroka imale su smanjenje dublje visceralne trbušne masti. Tako su došli do računice da bi jedan avokado dnevno mogao pomoći u preraspodjeli trbušne masti, prema novoj studiji Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign i suradnika.

Predvođeni Naimanom Khanom, profesorom kineziologije i zdravlja zajednice iz Illinoisa, znanstvenici su objavili svoju studiju u časopisu Journal of Nutrition. “Cilj nije bio gubitak težine; zanimalo nas je što jedenje avokada čini načinu na koji pojedinci pohranjuju svoje tjelesne masnoće. Položaj masti u tijelu ima važnu ulogu u zdravlju”, rekao je Khan.

Avokao tost s limunom i rajčicama

“U trbuhu postoje dvije vrste masti: masnoća koja se nakuplja neposredno ispod kože, nazvana potkožna mast, i masnoća koja se nakuplja dublje u trbuhu, poznata kao visceralna masnoća, koja okružuje unutarnje organe. Dublja visceralna masnoća obično je izložena većem riziku od razvoja dijabetesa. Stoga smo htjeli utvrditi je li se omjer potkožne i visceralne masti promijenio s konzumacijom avokada”, rekao je.

Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina dobivala je obroke koji su uključivali svježi avokado, dok je druga skupina dobivala obrok koji je imao gotovo identične sastojke i slične kalorije, ali nije sadržavao avokado. Na početku i na kraju 12 tjedana, istraživači su mjerili trbušnu masnoću sudionika i njihovu toleranciju na glukozu, mjeru metabolizma i marker dijabetesa.

Sudionice koje su konzumirale avokado dnevno kao dio obroka imale su smanjenje visceralne trbušne masnoće i potkožnog masnog tkiva, što ukazuje na preraspodjelu masti dalje od organa. Međutim, distribucija masti kod muškaraca nije se promijenila, a ni muškarci ni žene nisu imali poboljšanja u toleranciji glukoze.

“Iako svakodnevna konzumacija avokada nije promijenila toleranciju glukoze, ono što smo naučili je to da je način prehrane koji uključuje avokado svaki dan utjecao na način na koji pojedinci pohranjuju tjelesne masti na koristan način za svoje zdravlje, ali su prednosti ponajprije bile kod žena.” rekao je Khan. “Važno je pokazati da prehrambene intervencije mogu modulirati distribuciju masti i na koji način.”

Istraživači su rekli da se nadaju kako će provesti naknadnu studiju koja će sudionicima pružiti sve njihove dnevne obroke i pogledati dodatne pokazatelje zdravlja crijeva i fizičkog zdravlja kako bi dobili potpuniju sliku metaboličkih učinaka konzumacije avokada i utvrdili ostaje li razlika između dva spola.

“Naše istraživanje ne samo da baca dragocjeno svjetlo na prednosti svakodnevne konzumacije avokada na različite vrste distribucije masti među spolovima nego nam pruža temelj za daljnji rad na razumijevanju punog utjecaja avokada na tjelesnu masnoću i zdravlje”, rekao je koautor studije Richard Mackenzie, profesor ljudskog metabolizma na Sveučilištu Roehampton u Londonu.