Četverodnevni radni tjedan u Velikoj Britaniji: Odluka koja poboljšava zdravlje i wellbeing zaposlenika

by | 29 studenoga, 2022
četverodnevni radni tjedan

Stotinjak britanskih tvrtki potpisalo je stalni četverodnevni radni tjedan za sve svoje zaposlenike bez gubitka plaće, što je prekretnica u kampanji za temeljnu promjenu britanskog pristupa radu.

Zagovornici četverodnevnog tjedna rekli su da je petodnevni obrazac mamurluk iz prethodnog ekonomskog doba. Tvrde i da bi četverodnevni radni tjedan potaknuo više kompanija da poboljšaju svoju produktivnost, što znači da mogu stvoriti isti učinak u manje sati.

100 tvrtki zapošljava 2600 zaposlenika – maleni dio radne populacije Ujedinjenog Kraljevstva – ali skupina četverodnevne tjedne kampanje nada se da će oni biti avangarda velike promjene.

Važno je spomenuti da ovaj potez dolazi s nultim gubitkom plaće – što je ključni trenutak u kampanji da se iz temelja promijeni pristup poslu u zemlji. ⁠

Pročitajte: Zašto bi četverodnevni radni tjedan mogao biti odličan za naše zdravlje?

Poboljšanje wellnessa, wellbeinga i produktivnosti zaposlenika

Podjsetimo, šestomjesečni pilot-program, koji vodi 4 Day Week Global pokrenut je početkom godine u Velikoj Britaniji i  doveo je do usvajanja modela 100 : 80 : 100. To znači da će zaposlenici raditi 80 posto vremena za 100 posto plaće, ali će se očekivati da će održati 100 posto produktivnosti.

Osim toga, četverodnevni radni tjedan omogućiti će ljudima da budu bolji roditelji i uspješniji u karijerama, da imaju više vremena za sebe i svoje obitelji, ali i da budu produktivniji te da iskoriste svoje vrijeme.

Will Stronge i Kyle Lewis, autori knjige “Owetime: why we need a shorter working week” ističu da bi prelazak na četverodnevni tjedan mogao napraviti veliku razliku u razinama kroničnog stresa koji doživljavaju radnici. Oni govore da je četverodnevni tjedan samo jedno od “brojnih rješenja” te traže “pravo na isključenje” – zakon koji bi zaposlenicima dao pravo da se “isključe” izvan radnog vremena, a upravo bi i smanjenje radnog vremena moglo napraviti veliku razliku kada je u pitanju izgaranje.

Dvije najveće tvrtke koje su se prijavile su Atom Bank i globalna marketinška tvrtka Awin. Obje su zapravo smanjile radno vrijeme za radnike umjesto da ih tjeraju na duže dane u tjednu.

Adam Ross, izvršni direktor Awina, rekao je da je ovaj potez “jedna od najtransformativnijih inicijativa koje smo vidjeli u povijesti tvrtke”.⁠ ⁠

Zagovornici četverodnevnog tjedna tvrde da ono potiče tvrtke da poboljšaju svoju produktivnost, omogućujući im da obave istu količinu posla u manje sati. “Ne samo da smo vidjeli golemi porast dobrobiti i dobrobiti zaposlenika,” dodao je Ross, “već su istovremeno poboljšali i naša korisnička služba i odnosi, kao i odnosi s talentima i zadržavanje.”

Joe Ryle, direktor kampanje u Velikoj Britaniji, rekao je da postoji sve veći zamah u prihvaćanju četverodnevnog tjedna, čak i dok se tvrtke pripremaju za dugu recesiju.

“Želimo da četverodnevni tjedan bez gubitka plaće postane normalan način rada u ovoj zemlji do kraja desetljeća, tako da namjeravamo potpisati puno više tvrtki u sljedećih nekoliko godina”, rekao je. “Budući da se mnoga poduzeća bore priuštiti povećanje plaća od 10 % inflacije, počinjemo uviđati sve više dokaza da se četverodnevni radni tjedan bez gubitka plaće nudi kao alternativno rješenje.”

Većina tvrtki koje su službeno prihvatile četverodnevni tjedan su u sektoru usluga kao što su tehnologija, događaji ili marketinške tvrtke. Međutim, u kampanji je rečeno da su se prijavili i neki poslodavci iz industrije i građevinarstva.

A što nas čeka u Hrvatskoj i hoćemo li i mi slijediti isti primjeri – ostaje za vidjeti!

Foto: Četiri navike “hustle” kulture koje vas dovode do “sagorijevanja”

Foto: BartekSzewczyk iStock/Getty Images Plus via Getty Images