Često pričate u snu? Možda ste pod visokom razinom stresa

Simptomi visokostresnog razdoblja ne događaju se samo kad ste u budnom stanju

by | 1 rujna, 2021

Svi znamo da postoje osobe koje pričaju u snu, ali za razliku od filmova gdje partnerima priznate svoje najveće tajne, to budu često nerazumljivi izvatci riječi u rečenici, a nekad samo i mrmljanje. Iako je nekima zastrašujuće, dok je drugima simpatično, činjenica je da je čak i smijeh ili plač u snu, kojeg niste svjesni, znak da ste možda i pod određenim stresom koji vam se na taj način manifestira.

Zašto ljudi govore u snu?

Nekoliko je razloga zašto netko spava dok priča. Vanjski čimbenici poput stresa, lijekova, zdravstvenih stanja, supstanci ili drugih poremećaja spavanja (na primjer, nesanica, apneja u snu i narkolepsija) neki su od najpopularnijih. No mogu biti simptomi i pretjerani umor ili nedostatak sna. S druge strane, ako se nađete pod stresom više nego inače, vaši obrasci govorenja u snu mogu se povećati ili postati pravilniji, odnosno, praktički biste mogli pričati u snu svaku noć.

Pročitajte i…4 najbolje glazbene aplikacije za spavanje!

Može li se pričanje u snu spriječiti?

Samo spavanje u snu ne šteti vama ni na koji način iako bi moglo ići na živce osobama s kojima dijelite krevet ili sobu. Pretjeran umor ili loša higijena spavanja – previše kofeina ili alkohola, nepravilan raspored spavanja ili prekomjerna količina vremena u krevetu – može dovesti do više uzbuđenja ili prijelaza u fazu sna, što povećava mogućnost za razgovor u snu. Dakle, da biste ga smanjili, trebate poraditi na tim faktorima.

Pročitajte i… 5 načina kako sobu pripremiti za spavanje

Istovremeno, nikako nemojte biti prestrogi prema sebi. Pričanje u snu je potpuno normalno i češće nego što mislimo, a ako ne uzmete onu šalicu kave popodne i ranije maknete mobitel iz ruku prije spavanja – možda već i tada ustanovite promjene.

 

 

Foto: Unsplash