5 načina kako sobu pripremiti za spavanje

Neka spavaća soba bude vaše oaza mira i odmora

by | 7 lipnja, 2021
spavaća soba, spavanje, žena

Pripremiti sobu za spavanje i nije tako jednostavno kao što zvuči. Kako se noć spušta, tako i vaše tijelo radi u drukčijem ritmu, a mrak šalje signale da je vrijeme za odmor. Učinkovitost u tome pokazuju i zavjese za zamračivanje, pogotovo zbog sprječavanja ulaska svjetlosti u prostor za spavanje. (Pročitajte: 5 aplikacija za probleme sa spavanjem i pomoć kod lakšeg tonjenja u san)

Učinite spavaću sobu pogodnom za spavanje

  •  Dr. Michael Grandner ističe da je korisno korištenje maske za oči. One su jeftine, jednostavne i doista djeluju. Ponekad su i najbolje rješenje za spavanje, pogotovo dok se na njih priviknete i koristite ih malo duže. Gledajte na maske za oči kao na niskotehnološko rješenje za spavanje.
  • Držite telefon dalje od spavaće sobe. Koliko god vam se to čini nemoguće, zaista pokušajte to napraviti. Posebice radi svjetla koje ima mobitel te time ometa san i šalje krive informacije vašem tijelu, a također zato što mobitel može pokrenuti hormon stresa kortizol, što dodatno odgađa spavanje. Najbolji način da se tome oduprete jest taj da ga držite dalje od sobe u kojoj spavate.

 

  • Kineska liječnika i stručnjakinja za feng shui Tsao-Lin E. Moy, L.Ac. preporučuje da na zid spavaće sobe stavite boje poput plave i sive koje će usporiti energiju prostorije i potaknuti na opuštanje.
  • Ako vas boja svjetla u sobi podsjeća na prirodnu dnevnu svjetlost zamijenite je narančastom i žutom bojom ili nekim prigušenim svjetlom koje će biti ugodno za spavanje.

 

Malim stvarčicama učinit ćete puno za svoje okruženje u spavaćoj sobi, a nezamijenjiv je osjećaj kad vas upravo te stvarčice ispune duhovno i psihički te vam pruže najbolji san ikad.

FOTO: cottonbro/Pexels