Kako ostati miran u vremenima neizvjesnosti?

by | 14 ožujka, 2020

U trenucima u kojima pišemo ovaj članak, svima je već jasno kako se svijet suočava s iznimno izazovnom situacijom. COVID-19, odnosno koronavirus koji je u Kini otkriven krajem 2019. godine, u ovom je trenutku tema od koje ne možemo pobjeći, niti bismo trebali. Gotovo da nema medija koji iz sata u sat ne izvještava o situaciji u našoj zemlji i svijetu, brojke se konstantno mijenjaju, dezinformacije kruže društvenim mrežama, Whatsapp grupe pune su proslijeđenih memeova, lažnih vijesti i kojekakvih savjeta, tvrtke svoje zaposlenike šalju kući, a mnoge se već suočavaju i s gubicima. Posljedično, kolektivna panika raste, no za dobrobit svih, bitno je kontrolirati strah te se fokusirati na rješavanje problema.

Osjećate li se više anksiozno nego inače, navečer vam je teško zaspati zahvaljujući roju misli kojima ne možete stati na kraj i ne možete kontrolirati svoju zabrinutost? U ovim je trenucima važno shvatiti da niste sami, kao i to da si možete (i morate) pomoći. Važno je shvatiti da možemo svjesno izabrati između širenja panike i straha ili pozitive i smirenosti. U nastavku stoga možete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći smiriti se, sagledati stvari iz drugog kuta i iskoristiti ovo vrijeme najbolje kako možemo – orijentirajući se na stvari koje su uistinu važne.

Strogo limitirajte izvore s kojih dobivate informacije
Najvažniji korak u kontroliranju anksioznosti jest upravo limitiranje i probiranje vlastitih izvora informacija. Vodite se isključivo za kriterijem pouzdanosti izvora te se suzdržite od konstantnog provjeravanja vijesti tijekom dana. Situacije koje vam donose isključivo uznemirenost, a ne rješavaju problem ili ne donose nove pouzdane i točne informacije izbjegavajte, pa makar to značilo da ćete prijateljicu pristojno zamoliti da vas ne zasipa novih informacijama, osobito ako one stižu iz neprovjerenih izvora. Prijedlozi stranica na kojima možete dobiti pouzdane informacije o koronavirusu su: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva RH, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Provodite li pak mnogo vremena na društvenim mrežama ili pak želite nakratko pobjeći od gomile informacija, fokusirajte se na stranice i profile koji progovaraju pozitivno i koje se suzdržavaju od senzacionalizma.

Zapišite brige na papir
Jedan od najboljih i najčešćih savjeta za kontroliranje negativnih misli jest jednostavno zapisivanje istih na papir. Primjerice, kad je riječ o stresu na poslu zbog kojeg ne možemo spavati, preporuka je da navečer prije spavanja na komad papira napišemo sve što moramo napraviti sljedećeg dana. Ovime ćemo rasteretiti misli, a sutradan ćemo na temelju ove liste obavljati zadatak po zadatak. U slučaju anksioznosti uzrokovane aktualnom situacijom u svijetu, ideja je da zapišete baš sve brige koje vam padaju na pamet te da ih na papir ispisujete tijekom 15 minuta. Na ovaj način će vam ove anksiozne misli već postati dosadne te ćete se moći mentalno odmaknuti od istih, kako piše portal Self.

Dišite
Pozitivni efekti meditacije na naš mozak su neupitni, i mnogi stručnjaci će upravo tehnike disanja savjetovati kao metodu smirivanja uslijed napadaja anksioznosti. U trenucima u kojima vas počinje hvatati panika i ne možete smiriti vlastite misli, pokušajte se usredotočiti na vlastiti dah. Zatvorite oči i duboko dišite, razmišljajući o dahu koji putuje od vaših nosnica pa sve do vašeg trbuha. Budite svjesni načina na koji se vaš trbuh podiže i spušta uslijed udisaja i izdisaja te počnite polako uživati u osjećanju vlastitog tijela. Ovo je vrlo jednostavna i besplatna metoda koja može rezultirati pravom magijom ako se samo malo potrudite osjećati.

Fokusirajte se na ono što možete napraviti
Situacija s kojom se trenutno suočavamo u jednu nam je ruku otkrila pravo stanje svjetskog stanovništva – panika i strah su prevladali te su postali gotovo veća pandemija od samog virusa. Važno je stoga imati na umu da stres i anksioznost narušavaju naš imunitet te se moramo prvo pobrinuti za sebe kako bismo nastavili širiti mir i optimizam. Trenutačno možda ne znamo puno o virusu i možda će nam trebati još neko vrijeme za konkretne informacije, no ono što možemo jest ostati kod kuće, raditi od kuće ako smo u mogućnosti, izbjegavati druženja, držati se osnovnih higijenskih mjera. Sjetite se da smo svi u ovoj situaciji i da je ovo prilika da presložimo svoje prioritete te da napokon shvatimo kako smo svi povezani, kao i da su suosjećanje prema svakom biću i planetu neophodni.

Stavite naglasak na zdravlje
Od zdrave prehrane i kretanja sve počinje, pa tako i u ovom periodu stavite naglasak na potonje. Samo pet minuta na svježem zraku i u prirodi dovoljno je da se smirimo i fokusiramo na ono što je bitno te se usmjerimo na sljedeći cilj.

Nasmijte se
Da, situacija je teška, no hoćemo li doista pomoći nekome time što smo namrgođeni, zabrinuti i širimo paniku? Istraživanja pokazuju da je čak i isforsirani osmijeh na licu dovoljan da “prevarimo” svoj mozak i smanjimo razinu stresa, podignemo raspoloženje i time ojačamo svoj imunitet.

Nemojte zaboraviti ono što volite
Bilo da je riječ o šetnji prirodom, gledanju filmova, igranju igrica, čitanju knjiga, slušanju podcasta, neobaveznom razgovoru s dragim ljudima, pa čak i pospremanju i reorganiziranju našeg doma te skrbi o našim kućnim biljkama ili vrtu, nemojte zanemariti aktivnosti koje vas usrećuju i smiruju.

Foto: Pexels