Znate li što su mitovi, a što istine o alergijama?

by | 4 prosinca, 2019

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, gotovo svaki drugi stanovnik na planetu pati od nekog oblika alergije. Iako vam se čini da ste do sada o alergijama naučili gotovo sve, postoji niz zabluda. Da navedemo neke od njih…

* Alergo-testovi se ne preporučuju djeci mlađoj od šest godina – NETOČNO

– Kada se sumnja da dijete pati od kroničnog bronhitisa, koprivnjače ili ekcema, testove na koži moguće je obaviti i na bebama starima nekoliko dana. Čekanje da dijete napuni šest godina predstavlja nepotrebno odgađanje postavljanja prave dijagnoze i započinjanja terapija. Upravo zahvaljujući ovim testovima stručnjak je u stanju od 300 alergena prepoznati baš onaj koji najviše smeta pacijentu.

* Životinjska dlaka izaziva alergiju – NETOČNO

– Ljudi nisu alergični na životinjsku dlaku nego na perut, pljuvačku, urin i fekalije. Tako, kada se mačka umiva, ona ostavlja tragove pljuvačke na svojoj dlaci, što kod alergične osobe može izazvati jak napadaj ako joj se suviše približi. Nažalost, ovi alergeni se zadržavaju na odjeći vlasnika, namještaju ili u svim dijelovima stana, tako da alergična osoba može dobiti napadaj i kada nije u neposrednoj blizini životinje.

* Bebe mogu biti alergične na senf – TOČNO

– Senf zauzima četvrto mjesto na listi najjačih prehrambenih alergena kod djece, odmah poslije jaja, kravljeg mlijeka i kikirikija. Nažalost, on se često, mada u malim količinama, stavlja kao začin u industrijski pripremljenu dječju hranu i može izazvati napadaje astme ili pojavu ekcema.

Foto: Unsplash